Companii

Caroli Foods: se simte in vanzarile din decembrie ca oamenii au inceput deja sa-si reduca cheltuielile

21.12.2008, 17:04 74

"Conditiile economice ma fac sa revizuiesc intregul plan pentru 2009. Realizasem o versiune a bugetului la un curs leu-euro de 3,8 - 3,85 lei, dar in conditiile in care un euro a ajuns deja 3,9 lei trebuie sa refac bugetul pentru anul viitor", a spus Akdemir, care nu a precizat pe ce crestere a vanzarilor va construi noul buget al companiei.

Seful Caroli Foods a precizat insa ca se simte o scadere a consumului inca din acest final de an, evolutie care va afecta si bugetul pe luna decembrie al companiei.
"Vanzarile din luna decembrie a acestui an vor fi cu putin peste cele de anul trecut, dar sub estimarile noastre initiale, deoarece oamenii au inceput deja sa reduca cheltuielile atunci cand merg la cumparaturi", explica Akdemir.
 Caroli Foods a finalizat primele 11 luni ale acestui an cu un ritm de crestere de 35% a cifrei de afaceri (procent calculat in lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cu toate acestea, reprezentantii companiei estimeaza incheierea anului 2008 cu o crestere a afacerilor de 30%, ca urmare a majorarii volumelor vandute si a dezvoltarii portofoliului.
Astfel, Caroli va inregistra la finalul acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 230 mil. lei (circa 65 de milioane de euro), validand estimarile initiale ale companiei, care vizau pentru 2008 afaceri de peste 63 mil. euro si un volum al vanzarilor de peste 23.000 de tone de produse procesate.
"In ceea ce priveste investitiile pe care intentionam sa le facem anul viitor, vom fi mai precauti. Vom amana unele investitii, una dintre ele fiind automatizarea platformei logistice, care, desi trebuia sa fie realizata in prima jumatate a anului viitor, va fi amanata pentru cea de-a doua jumatate a anului", spune directorul general al producatorului de mezeluri.
 Chiar daca in aceasta perioada de criza foarte multe companii recurg la disponibilizari drastice, Akdemir sustine ca in 2009 Caroli va trebui sa faca noi angajari.
 "Nu vrem sa facem concedieri, deoarece vrem sa mentinem ritmul de crestere si odata cu compania va creste anul viitor si numarul de angajati", declara reprezentantul Caroli, companie care la finalul anului 2007 avea circa 1.300 de angajati.
 Grupul Caroli Foods, controlat de familia El Solh din Liban, este format din companiile Maestro, Caroli Prod 2000 (axata pe distributie), T.C Affaires (axata pe productie) si INDCARF (axata pe productia de mezeluri crude si depozitare).
 Compania si-a schimbat in ultimul an structura interna, majoritatea managerilor Caroli Foods fiind directionati spre divizia de business development nou infiintata. Dupa ce Talal El Solh a decis sa ocupe doar pozitia de presedinte, conducerea companiei a fost preluata de Haluk Akdemir, fost director executiv al producatorului de tigarete Japan Tobacco International (JTI).
 Odata cu el, in managementul Caroli au venit in cursul acestui an si Andrew Taylor pe pozitia de vicepresedinte comercial al producatorului de mezeluri, dupa ce ocupase timp de opt ani functia de director de vanzari in cadrul JTI, dar si George Ungureanu, cel care din iulie este director national de vanzari al Caroli Foods, dupa ce a ocupat in ultimii sase ani functia de area sales manager & distribution manager la JTI.
Aceasta a determinat si o schimbare a modului de raportare, compania anuntand anul acesta pentru prima data rezultate consolidate in loc de rezultate cumulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO