Companii

Carom si Chimcomplex, vandute

11.06.2003, 00:00 44



Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a vandut catre investitori romani doua din companiile desprinse din fosta platforma chimica Borzesti, Carom Onesti si Chimcomplex Borzesti.
Un consortiu format din firmele A2 Impex SRL Ploiesti, Romferchim SA Bucuresti si Contactoare SA Buzau a achizitionat pachetul de actiuni de 94,74% detinut de stat la Chimcomplex SA Borzesti, in urma unei tranzactii in valoare de 25,03 milioane euro. Romferchim mai detine un pachet de 28% din actiunile combinatului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia.
Chimcomplex SA are un capital social de 1.668 miliarde lei si este profilata pe fabricarea produselor chimice organice si anorganice de baza, a pesticidelor si a altor produse agrochimice.
Numarul angajatilor societatii este de 1.191. Chimcomplex este una dintre cele 23 de societati de stat pentru care au fost decise disponibilizari in vederea imbunatatirii situatiei financiare in perspectiva privatizarii.
Chimcomplex Borzesti a fost lansata la privatizare in luna februarie, investitorii interesati avand posibilitatea sa depuna oferte pana la data de 7 martie. Pentru preluarea societatii a depus o oferta si consortiul format din firmele Bega Minerale Industriale Aghires Cluj si Timco Timisoara.
Societatea Tender SA Timisoara a preluat pachetul de actiuni de 51% detinut de stat la producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti, valoarea totala a tranzactiei fiind de 5,57 milioane euro, a mai informat APAPS.
Cumparatorul se obliga ca, pe o perioada de cinci ani de la semnarea contractului, sa nu restranga sau sa modifice obiectul principal de activitate al societatii. De asemenea, el s-a angajat sa mentina numarul actual de salariati, iar in urmatorii cinci ani sa nu decida dizolvarea voluntara, fuziunea sau lichidarea societatii, fara acordul prealabil scris al vanzatorului.
Societatea Tender Timisoara a depus singura oferta pentru Carom Onesti, societate lansata la privatizare in luna februarie. Grupul Tender este fondat si controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Carom este inclusa in programul PSAL I, convenit cu Banca Mondiala, si se afla pe lista societatilor care vor efectua disponibilizari colective.
Societatea are un capital social de 213,8 miliarde lei si inregistreaza un numar de 1.792 de salariati.
Potrivit Autoritatii, la sfarsitul lunii aprilie Carom consemna pierderi de peste 251 de miliarde de lei si datorii de 6.763 miliarde lei.Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO