Companii

Castigurile din fondurile mutuale la noua luni, de doua ori cat inflatia

18.10.2005, 18:58 16

Fondurile mutuale au inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere medie a valorii unitatilor de fond de 11,7%, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), comparativ cu o rata a inflatiei de 5,8% in aceeasi perioada.

Aceasta performanta se datoreaza, in cea mai mare parte, fondurilor mutuale cu plasamente pe piata de capital (fondurile de actiuni si cele diversificate), care au obtinut in primele trei trimestre un randament mediu de circa 21%.

Acestea au beneficiat de evolutia buna a pietei de capital, in conditiile in care indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 actiuni de la Bursa, a castigat in aceasta perioada 42,9%.

Pe de alta parte, fondurile mutuale cu plasamente in instrumente cu venit fix au inregistrat randamente din ce in ce mai reduse, pe fondul scaderii dobanzilor practicate pe piata monetara. Astfel, fondurile de obligatiuni au inregistrat in primele noua luni o crestere medie de 7,7%, iar cele monetare au obtinut un randament mediu de 5,3%, sub rata inflatiei.

In septembrie, fondurile mutuale au inregistrat o crestere medie de 2,2%, in timp ce rata inflatiei s-a situat la 0,6%. Luna trecuta a fost una din cele mai bune din acest an pentru fondurile de actiuni si pentru cele diversificate, care au avut randamente medii de 6,9% si respectiv 5,2%.

Cel mai performant fond a fost in septembrie fondul de actiuni Napoca, administrat de Globinvest, cu o crestere de 12%, apropiata de cea de pe Bursa, in conditiile in care indicele BET a avansat luna trecuta cu 12,5%. Napoca este si fondul cu cea mai mare pondere a plasamentelor in actiuni in activul total, 78,7%.

Fondul mutual Napoca se numara printre cele mai performante din acest an, cu o crestere a valorii unitatilor de fond de 24,3% in primele noua luni.

Globinvest mai administreaza fondul diversificat Transilvania.

Cele mai bune performante in primele noua luni ale anului au fost realizate de fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, cu un randament de 36,7%.

In septembrie, unitatile acestui fond s-au apreciat cu 10,7%, in timp ce activul net s-a majorat cu 15,5%.

"Cresterea de activ se datoreaza atat cresterii valorii portofoliului de actiuni, cat si subscrierilor noi din partea clientilor. Scaderea dobanzilor, precum si perspectivele unor castiguri mai mari pe fondul evolutiei bune a pietei de capital, au determinat un interes mai ridicat pentru investitiile in fondurile mutuale", a declarat Dorin Danescu, directorul general al SIRA.

Dintre fondurile diversificate, cel mai bun randament l-a avut Integro, fond administrat de CA IB Asset Management, cu o crestere de 8,7% in septembrie si 25,2% de la inceputul anului.

BCR Dinamic, administrat de BCR Asset Management, se mentine in continuare in topul celor mai performante fonduri mutuale, cu o crestere de 25,4% in primele noua luni.

Luna trecuta au fost lansate pe piata si primele doua fonduri ale Bancii Transilvania, BT Clasic si BT Maxim.

Cele doua fonduri detin impreuna active in valoare de 8,8 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

Valoarea totala a activelor celor 24 de fonduri mutuale existente acum pe piata se ridica la circa 376,9 milioane de lei (aproape 105 milioane de euro), iar numarul total de investitori se apropie de 68.500.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO