Companii

Cat costa sa tii un angajat in birourile din centrul Bucurestiului

28.01.2010, 00:00 92

Costul anual cu birourile pentru un angajat care isi desfasoaraactivitatea in cele mai moderne cladiri din centrul Bucurestiului afost anul trecut in medie de 3.300 de euro, in scadere cu 4% fatade anul precedent, dar mai mare decat in Budapesta, potrivit unuistudiu al firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Studiul arata ca angajatii firmelor care au inchiriate spatii incentrul Bucurestiului beneficiaza in medie de un spatiu de 11 metripatrati, valoarea lunara a chiriei este 21 de euro/metrul patrat intimp ce costurile de administrare scot din buzunarele companiilorinca 4 euro/metrul patrat.

Acelasi studiu arata ca angajatii din Budapesta au 12,6 metripatrati de birou, dar nivelul mai redus al chiriei duce costuriletotale ale companiilor la un cost mai redus, de 3.250 de euro perangajat.

Angajatii din Bucuresti au printre cele mai mici spatii debirouri la nivelul Europei, comparabile doar cu cele aleangajatilor din Moscova, Kiev si principalele orase din MareaBritanie, in timp ce birourile cele mai spatioase sunt in Copenhaga(25 mp per angajat) si Düsseldorf - Germania (23 mp perangajat).

Pe fondul scaderii nivelului chiriilor, inclusiv in Bucuresti,acest indicator ar putea continua sa scada in acest an.

Pe fondul crizei financiare companiile au facut presiuni asupraproprietarilor de birouri pentru scaderea chiriilor, acesta fiindunul dintre principalele costuri in special in cazul firmelor carefurnizeaza servicii de consultanta si ocupa in general cladirile cuo vizibilitate sporita.

Cu toate acestea, la nivelul cladirilor de birouri din zonacentrala a Bucurestiului gradul de neocupare este in continuaredestul de redus, in jurul a 5%, cele mai multe spatii disponibilefiind in zona Pipera.

Cele mai scumpe trei zone in ceea ce priveste costurile cuspatiul angajatilor sunt Londra (West End), Tokyo (Central 5 Wards)si Washington D.C., potrivit aceluiasi studiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO