Companii

Cât costă să trăieşti în Bucureşti, oraşul care-i atrage ca un magnet pe tineri

Cât costă să trăieşti în Bucureşti, oraşul care-i atrage ca un magnet pe tineri

Autor: Ana Raduta

25.07.2011, 00:01 10047

Văzută de la distanţă, Capitala are un farmec aparte, careatrage în fiecare an locuitori din oraşele mai mici. Caută o viaţămai bună, dar pentru început găsesc doar o viaţă mai scumpă şi maiagitată?

În principiu, viaţa în Capitală costă atât cât câş­tigi, scrierevista Business Magazin (www.bmag.ro).
Dacă ar fi să întocmim o listă cu argu­mente pro şi contralocuirii în Bucureşti, ar arăta destul de echilibrat. Pe de oparte, avem toate avantajele pe care le aduce capitala unei ţări:aici sunt cele mai multe locuri de muncă, cele mai mari salarii,cele mai mari şanse de a fi observat şi de a observa, în acelaşitimp, îndeaproape, tot ce se întâmplă în economia românească şi însocietate, în general.
Pe de altă parte, tot aici sunt şi cele mai mari chirii,apartamentele sunt mai scumpe decât în alte oraşe, iar la piaţăplătim mai mult pentru legume şi fructe. Şi prestatorii de serviciiîşi stabilesc întotdeauna tarife mai mari decât în restulţării.


Competiţia este, de asemenea, mai mare, la fel şi tentaţiile de totfelul, iar toate acestea creează, în general, o presiunesuplimentară pe cel care decide să se mute din provincie înBucureşti. Faptul că în fiecare an mii de tineri din toată ţaradecid să vină la facultate şi să rămână, în cele din urmă,definitiv aici arată că avantajele cântăresc mai greu decâtdeza­van­tajele vieţii din Capitală.


Un studiu recent, realizat de A.T. Kearney, confirmă că angajaţiidin Bucureşti au cele mai mari salarii, cu o medie netă de 2.091 delei pe lună.
Comparativ, în Cluj şi Timi­şoara, alte două oraşe cuactivitate econo­mică im­portantă, angajatorii oferă salarii cucirca 30% mai mici. La fel stau lucrurile şi în cazul ieşenilor,iar la Zalău şi Călăraşi diferenţele sunt chiar mai mari de atât,salariile din aceste oraşe fiind la jumătate faţă de nivelul dinBucureşti.


Este adevărat că nici costul vieţii nu este la fel de ridicat ca înCapitală. Diferenţele însă nu sunt la fel de mari. Spre exemplu,dacă salariile în Iaşi sunt cu aproape 30% mai mici decât înBucureşti, costul vieţii este doar cu 2,8% mai scăzut. Un exempluşi mai grăitor este Călăraşi, oraşul cu cea mai mare diferenţă desalarii faţă de Bucureşti - 47,6%. În ciuda acestei diferenţe,costul vieţii este cu doar 9% mai mic decât în Capitală.


Faptul că locuitorii acestor oraşe reuşesc să se descurce în acestecondiţii poate avea mai multe explicaţii. Una ar fi că în provinciemult mai puţini sunt cei care plătesc chirie sau care au rate labancă pentru credite ipotecare, deci din start sunt excluse douăcategorii im­por­tante de cheltuieli. În plus, opţiunile depe­trecere a timpului liber sunt mai restrânse şi, în consecinţă,şi cheltuielile alocate în acest scop.

Cifrele sunt însă mult mai grăitoare atunci când sunt exprimateîn valoare absolută. Am încercat, aşadar, să vedem, dincolo demarje şi procente, cât costă efectiv viaţa în Bucureşti. Am luat încalcul exemplele a trei persoane de vârste şi cu venituri diferite,iar rezultatele arată că viaţa în Bucureşti îi costă în fiecarelună între 1.390 de lei şi 3.530 de lei, cheltuielile fiindorganizate în funcţie de salariul pe care îl are fiecare.

Un tânăr de 22 de ani, care abia a început să lucreze şi care nucâştigă mai mult de 1.500 de lei trebuie să treacă în fiecare lunăprintr-un adevărat tur de forţă pentru a face faţă cheltuielilorobligatorii. Cei mai mulţi dintre cei care fac parte din aceastăcategorie stau cu chirie, astfel încât plătesc lunar circa 600 delei în acest scop. Urmează cheltuielile cu utilităţile, care petimp de vară ajung la aproximativ 200 de lei. Mâncarea mai costăalte 300 de lei, iar pentru petrecerea timpului liber şi altebunuri şi servicii mai are nevoie de aproape 300 de lei. În total,o lună în Bucureşti îl costă pe tânăr 1.390 de lei, adică aproapetoţi banii pe care îi câştigă.

Exemplele sunt însă mult mai numeroase şi variate şi depindfoarte mult de venituri, aşteptări, capacitatea de a face concesiisau expunerea la risc. Cert este că viaţa în Capitală nu este delocieftină, iar dacă ajungi să compari costurile cu cele din alteoraşe, concluziile sunt adesea dezarmante. Totuşi, rămâne cel maiputernic magnet de talente şi forţă de muncă din România, lucrucare este greu de crezut că se va schimba prea curând, oricât demult ar putea creşte costul vieţii de aici.


O alternativă? În străinătate


Interesant este şi faptul că puţini dintre cei pentru carecosturile ridicate ale vieţii din Bucureşti sunt prea împovărătoarealeg să se întoarcă în oraşul din care au plecat. Aleg mai degrabăsă emigreze, chiar dacă în străinătate vor lucra sub pregătirealor. Salariile mai mari îi fac însă să devină mult mai maleabili."Aşteptările salariale ale candidaţilor pornesc de la minimum 800de euro pentru locuri de muncă în domenii precum agricultură sauconstrucţii, pe când specialiştii şi muncitorii calificaţi sunt încautarea unor locuri de muncă plătite cu sume cuprinse între 1.000şi 1.500 de euro lunar", spune Cristian Tudorache, directorulgeneral al agenţiei Thera Group, care recrutează forţă de muncăpentru străinătate. Agenţia a organizat un studiu în rândulcandidaţilor interesaţi de un loc de muncă în străinătate, iarrezultatele arată că majoritatea îşi doresc să lucreze în domeniulagriculturii, construcţiilor sau în industria hotelieră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO