Companii

Cat valoreaza Daewoo inainte de vanzare?

Cat valoreaza Daewoo inainte de vanzare?

Investitorii care si-au exprimat interesul pentru Daewoo sunt Ford, GM si compania rusa JSC Russian Machines

21.05.2007, 18:36 20

Valoarea tranzactiei in urma careia statul urmeaza sa vanda compania Automobile Craiova ar putea ajunge, potrivit estimarilor analistilor din piata, la mai mult de 800 de milioane de euro.
Pentru companiile din domeniu valoarea de piata se stabileste prin multiplicarea Ebitda (profitul companiei inainte de plata taxelor, deprecierilor si amortizarilor) cu un indice egal cu 8.
"In cazul Automobile Craiova indicele aplicat ar trebui sa fie 7 pentru ca trebuie sa beneficieze de un discount tinand cont de lichiditatea, cash flow-ul si situatia actuala ale companiei", a declarat Cristian Manole, analist Capital Partners.
Automobile Dacia, primul producator auto national, a fost evaluat de ZF, in topul "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", la 688 mil.euro folosind acelasi procedeu raportat la datele din anul 2005.
"Valoarea Daewoo nu o va depasi in niciun caz pe cea a Automobile Dacia. Poate doar in etapa post investitie ea ar putea ajunge undeva la 800 de milioane de euro. La momentul actual statul ar putea incasa maximum 500 si ceva de milioane de euro", a spus Manole. El a adaugat ca pretul de peste 500 de milioane de euro este foarte probabil datorita nivelului de echipare al liniilor de productie existente la Craiova, precum si pozitiei in piata pe care cumparatorul o va obtine dupa achizitie.
Pe de alta parte, la momentul evaluarii Automobile Dacia la 688 de milioane de euro, nivelul cifrei de afaceri a companiei a fost de 1.202,7 milioane de euro. Printr-o comparatie, la o cifra de afaceri de 210,3 mil. euro in 2005, Automobile Craiova ar trebui sa aiba o valoare de aproape 366 mil. euro.
Pana in prezent investitorii care si-au exprimat interesul prin depunerea unei scrisori de intentie la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sunt producatorii americani Ford si General Motors si compania rusa JSC Russian Machines, detinuta de Oleg Deripaska, care produce marcile Gaz si Lada.
Investitiile ce ar putea creste valoarea uzinei de la Craiova la aproape 800 mil. euro dupa vanzare au ca tinta adaptarea liniilor de productie pentru cerintele noului producator, lansarea unui brand, calificarea personalului si integrarea unitatii la nivel de grup.
In urma finalizarii licitatiei AVAS va ceda investitorului participatia de 72,04 % la Automobile Craiova, urmand ca participatia de 22,06% detinuta de SIF Oltenia sa fie vanduta prin intermediul pietei de capital, conform declaratiilor reprezentantilor societatii de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO