Companii

Câţi bani ar putea aduce la buget impozitarea cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro? Consultanţii: „Probabil până în 1% din proprietăţi au o valoare de piaţă peste acest prag“

Câţi bani ar putea aduce la buget impozitarea cu 1% a...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.08.2023, 17:15 4693

♦ Luând o medie de 1 milion de euro pentru o proprietate, impozitul de 1% din valoare ar ajunge la 10.000 de euro l Dacă 1% din cele 9,6 milioane de clădiri rezidenţiale existente în România depăşesc valoarea de 500.000 de euro, potrivit estimărilor Imobiliare.ro, înseamnă că în această categorie s-ar încadra 96.000 de clădiri, pentru care s-ar plăti 960 de milioane de euro impozit anual ♦ „Evaluarea se poate face în baza unor instrumente de evaluare automatizată sau aplicând sumar grilele notarilor cu privire la suprafaţă şi zonă, însă bineînţeles că este un efort considerabil“, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

O persoană fizică care deţine o clă­di­re închi­riată unei clinici de lân­gă Piaţa Unirii plă­teşte 3.000 de lei im­po­zit pe an, în condiţiile în care imo­bilul are o suprafaţă de aproximativ 4.000 de metri pătraţi. Cum este po­sibil? Pentru anomalii de acest tip, gu­vernul dis­cută zilele acestea ca pro­prietarii care deţin clă­diri reziden­ţiale cu o valoare ce trece de 500.000 de euro să plătească un impozit de 1% din va­loare pe an, de câteva ori mai mult decât în prezent, în vederea creşterii încasărilor la buget.

Măsura are impact asupra celor ca­re fie deţin o proprietate care depă­şeşte va­loarea de un milion de euro, fie deţin mai multe active imobiliare ca­re, cumulat, trec de acest prag. Vi­za­te sunt doar clădirile, nu şi terenurile.

Conform datelor disponibile pe platforma Tempo a Institutului Na­ţio­nal de Statistică, în România exis­tau, la finalul anului trecut, 9,6 mi­li­oane de clădiri rezidenţiale, în uşoară creştere faţă de anul precedent. Stabilirea nu­mă­rului de clădiri care, individual, trec de va­loarea de 500.000 de euro este un proces dificil, putând fi făcute doar estimări. „Noi avem în total pe site 11.396 de pro­prietăţi cu preţ solicitat mai mare de 500.000 de euro. Dintre acestea, 4.571 sunt terenuri, 4.455 sunt aparta­mente şi case, iar 2.370 sunt pro­prietăţi cu caracter co­mer­cial. Extra­po­lând la întregul fond locativ, cu co­recţiile de rigoare care ţin de locali­za­re, probabil până în 1% din proprie­tăţi au o valoare de piaţă mai mare de 500.000 de euro“, spune Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO