Companii

Ce hoteluri s-au deschis in acest an

30.12.2008, 00:00 29

Anul 2008 a fost unul dintre cei mai dinamici pentru piata hoteliera din Capitala care a primit un aport considerabil de camere de patru si cinci stele prin intrarea pe piata a Radisson SAS, cel mai mare hotel de cinci stele cu o capacitate de 424 de camere, prin deschiderea la capacitate totala a hotelului Rin Grand Hotel cu 1.500 de camere de patru stele, alte 300 de camere de patru stele fiind disponibile prin inaugurarea Ramada Plaza.

Piata hoteliera din Capitala se ridica, potrivit estimarilor ZF, la peste 200 mil. euro.

Nu numai Capitala a fost insa tinta afilierilor sau investitiilor hoteliere, branduri precum Ramada, Best Western sau Golden Tulip fiind prezente incepand cu acest an si in mai multe orase de provincie. Astfel, lantul Ramada a afiliat in acest an in afara de unitatea din nordul Capitalei (Ramada Plaza) si alte trei unitati la Iasi, Brasov si Cluj. In acelasi timp lantul Golden Tulip a ajuns la sase unitati adaugand in acest an hoteluri la Mamaia si Sibiu. Si lantul Best Western a ajuns la 12 pe piata locala dupa ce in acest an a afiliat trei unitati din portofoliul SIF Banat-Crisana, la Baia Mare, Zalau si Hunedoara.

Pe de alta parte, grupul hotelier Continental si-a continuat anul acesta investitiile si a intrat pe piata si cu un nou brand clasificat la doua stele - Hello, primul hotel de acest tip fiind deschis in zona Garii de Nord din Capitala. Radu Enache, care controleaza lantul Continental, vrea sa ajunga la 35 de hoteluri pe toate segmentele de stele pana in 2011.

Piata hoteliera locala ramane interesanta atat pentru investitiri cat si pentru marile lanturi, Four Season, Hyatt, Kempinski sau Movenpick anuntandu-si intentia de a intra pe piata locala. Totodata, lantul Marriott vrea sa afilieze noi hoteluri pe piata locala, Hilton a bifat a doua unitate din Romania la Sibiu, iar Starwood Hotels&Resorts a intrat in Romania cu brandul de lux Sheraton in proiectul Sigma Tower de la Cluj, dezvoltat de omul de afaceri Arpad Paszkany.

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) in 2008 capacitatea de pe piata hoteliera locala a crescut cu 3,6%, de la 283.701 locuri la 295.898 locuri.

Cei mai importanti proprietari de hoteluri de pe piata locala sunt George Copos, care detine hotelul Hilton din Capitala precum si alte unitati la munte si pe litoral, Puiu Popoviciu care controleaza Howard Johnson, Ramada Plaza si hotelul Parc (care urmeaza sa fie afiliat lantului Ramada), Mohammad Murad care detine hotelul Phoenicia, si mai multe unitati pe litoral. Totodata un numar important de hoteluri este detinut de omul de afaceri Radu Enache (care controleaza grupul hotelier Continental). Un alt nume important pe piata hoteliera este Josef Goschy (care controleaza compania Unita Turism).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO