Companii

CE investigheaza privatizarea Automobile Craiova

11.10.2007, 20:26 9

Comisia Europeana (CE) a anuntat ieri ca a lansat o investigatie privind posibilele ajutoare de stat acordate in cadrul vinzarii Automobile Craiova catre grupul american Ford.
"Comisia sprijina in totalitate strategia de privatizare a Rominiei. Totusi, trebuie sa ne asiguram ca procesul de privatizare a fost deschis si transparent, fara ajutoare ilegale din partea statului. In acest caz, am temeri ca au fost incalcate reglementarile referitoare la ajutoarele de stat", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Ea a avut deja o discutie pe aceasta tema cu premierul Tariceanu care a declarat ieri in deschiderea sedintei de guvern ca respecta dreptul Comisiei de a demara investigatii, insa Rominia are dreptul de a-si consolida propria economie.
"Toate tarile europene sunt preocupate de doua lucruri: crestere economica si locuri de munca. Aceasta a fost si ideea pe care am avut-o atunci cind am pus pe masa proiectul de privatizare a Daewoo Automobile", a spus seful Executivului.
Oficialii CE spun ca autoritatile au conditionat privatizarea de indeplinirea anumitor cerinte, in special realizarea unui nivel de productie minim de 200.000 de automobile in cel de-al patrulea an de la privatizare, continuarea unei activitati curente timp de patru ani si mentinerea tuturor fostilor angajati ai Automobile Craiova si Daewoo Rominia.
"Comisia trebuie sa verifice daca aceste conditii au condus la un pret de vinzare mai mic decit cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata, caz in care ar putea sa existe anumite elemente de ajutor de stat", spun reprezentantii CE.
In plus, a fost semnalat faptul ca guvernul a adoptat o lege speciala pentru privatizare.
"Se pare ca legea prevede anularea datoriilor producatorului de automobile si prevede o garantie privind plata datoriilor catre celelalte filiale ale fostei intreprinderi Daewoo. In cadrul procedurii de licitatie nu s-a oferit asemenea masura celorlalti potentiali ofertanti", mai spun reprezentantii Comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO