Companii

Ce poti face cu 25.000 € de la UE daca esti tanar. Cumperi stupi, un tractor sau 10 ha de teren

Ce poti face cu 25.000 € de la UE daca esti tanar. Cumperi stupi, un tractor sau 10 ha de teren
03.03.2010, 00:00 21986

Astfel, daca initial programul "celor 25.000 de euro pentrutineri" era gandit pentru a-i determina pe acestia sa se intoarcala sat, potrivit unui sondaj realizat de ZF in randul celor care auluat finantare, majoritatea sunt mici antreprenori care au dejaafaceri in agricultura in zonele rurale si nicidecum tineri carerenunta la jobul din oras pentru a lucra pamantul la tara.

Metoda de obtinere a banilor este simpla - chiar daca finantareade la UE nu acopera integral o investitie intr-o ferma, mareleavantaj este ca suma de pana la 25.000 de euro nu trebuie datainapoi. In plus, fermierul trebuie doar sa demonstreze in trei anica a investit cel putin 30% din aceasta suma in agricultura.

Asa se face ca multi agricultori sub 40 de ani, care aveau dejaafaceri in acest sector, au preferat sa solicite acest ajutor decatsa faca rost de bani de la banci pentru investitii in modernizareafermelor, ca mai apoi sa primeasca deconturile de la UE.

Acest traseu trebuie parcurs pentru oricare alta masura definantare europeana pentru dezvoltare rurala.

"Principalul obiectiv al acestei masuri este cresterea numaruluide tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitateagricola ca sefi de exploatatii si incurajarea tinerilor fermieride a realiza investitii", spun reprezentantii MinisteruluiAgriculturii.

De cealalta parte, datele arata ca proiectul ajuta mai alescompaniile carora le-au fost respinse alte dosare fiind consideratenefinantabile pe alte masuri decat persoanele fizice care doresc saisi inceapa o afacere in agricultura, principalul scop alautoritatilor.

Bani pentru lubenita, cartofi si ceapa

"Am vrut sa imi cumpar un tractor, un plug si un disc. Mi-amcreat o firma pentru a aplica pe Masura 121, care permitemodernizarea exploatatiilor agricole (masura care are alocata unadintre cele mai importante sume- aproape 885 mil. euro - n. red.),dar mi-am dat seama ca nu voi avea bani si nici nu voi obtine ocofinantare din partea unei banci pentru a face mai intaiinvestitia, ca apoi sa imi fie decontata jumatate din suma de laUE. Asa mi-a venit ideea sa aplic pe aceasta masura. Banii, chiardaca sunt mai putini, sunt nerambursabili, nu trebuie decat sa iiiei si sa investesti cel putin 30% in modernizarea fermei", explicaNicolae Silvasi.

Silvasi este unul dintre cei 500 de fermieri caruia i s-aacceptat proiectul pentru achizitia de utilaje pentrurestructurarea si modernizarea exploatatiei agricole din judetulTimis pe Masura 112, de instalare a tinerilor fermieri. Silvasilucreaza 98 de hectare de teren agricol, dintre care 45 ha sunt inproprietate, cultivand grau, lubenita, cartofi si ceapa. "In afarade faptul ca am primit prima transa, adica 60% din bani, din cei25.000 de euro, plafonul maxim pentru aceasta masura, nu s-aschimbat nimic. Mare lucru nu pot face cu banii acestia, eventualdoar sa-mi cumpar un tractor. Este ca si cand iti pune cineva banipe masa, iar tu nu te poti atinge de ei", crede Silvasi, care aputut aplica pentru instalarea tinerilor fermieri pentru ca inca nuimplinise 40 de ani.

O alta conditie pentru a se putea numara printre beneficiariifondurilor europene a fost sa se inscrie in cadrul unei asociatiiagricole din judet, pentru a obtine un punctaj mai mare.

Masura pentru instalarea tinerilor fermieri, cuprinsa inProgramul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, are alocat unfond total de peste 337 milioane de euro. Majoritatea fermierilorsunt in situatia lui Nicolae Silvasi, doar 30% din proiecteleselectate in perioada decembrie 2008 - martie 2009 fiind exclusivpentru instalarea de tineri fermieri sau pentru infiintarea unorcompanii agricole. Restul au aplicat pentru modernizarea fermelorsau pentru extinderea acestora. O mare parte din cei care auaplicat si au primit prima transa de bani au fost apicultorii, alecaror investitii nu se ridica la un nivel atat de mare ca in cazulagricultorilor care se ocupa de culturi mari (grau, porumb,floarea-soarelui).

Miere in curtea casei

Cristina Sipos locuieste in Teius, in judetul Alba, si a invatatapicultura de la sotul sau care are stupi de 35 de ani. Anultrecut, cand s-a lansat masura de instalare a tinerilor fermieri,si-a facut un calcul si a decis sa isi inceapa propria afacere cumiere in curtea casei, banii de la UE putand fi investiti in lazisi albine.

"Cu banii de la UE trebuie sa imi dezvolt o afacere in trei ani.Acum am 30 de stupi, iar potrivit planului de afaceri pe care l-amprezentat, trebuie sa am 90. Am luat 19.000 de euro cu care voicumpara albine, o centrifuga cu motor si lazi de albine. In treiani autoritatile vor face primul control pentru a vedea daca aminvestit in apicultura. Eu deja am facut insa o parte dinachizitii", spune Sipos.

Familia sa vinde mierea pe care o produce, dupa care produsulajunge la export. "Daca o vindem de acasa luam 12 lei/kg, dar euprefer sa o vand cu 8,8 lei angro unei companii din Blaj pentru caprimesc toti banii odata. Cu cele 200 de familii de albine pe carele avem producem peste doua tone de miere, dar la ce costuri avem,nu traim deocamdata din meseria asta, mai ales ca nu avem mereuproductie buna", este de parere Cristina Sipos.

Cine este eligibil

Potrivit Ghidului Solicitantului pe aceasta masura, planul deafaceri al beneficiarului trebuie sa includa detalii privindinvestitiile care se realizeaza demonstrand ca cel putin 30% dinsprijinul acordat va fi investit pentru realizarea conformitatii custandardele comunitare, modernizarea si dezvoltarea exploatatiei.Aceasta modalitate simpla de a atrage bani din fondurile europene,fara a cheltui toti banii in ferma, a atras 3.363 de persoane careau depus dosare in valoare de 72 mil. euro. Cu toate acestea, panain prezent au fost selectate doar 512 proiecte.

"Din acestea au fost contractate 507 proiecte cu o valoarepublica de 10 milioane de euro si s-au efectuat plati de sasemilioane de euro", spun reprezentantii Ministerului Agriculturii.Unul dintre micii antreprenori este si Florin Drasovean din Alba,de 26 de ani, care si-a creat propria ferma in comuna Berghin,avand 100 de hectare de teren agricol.

"Am aplicat si pe alte masuri, dar nu ne-am incadrat, fie ca nulucram ecologic, fie ca nu indeplineam alte conditii. Am primitpunctaj bun pentru ca eram tanar si aveam o suprafata de 26 UDE.M-au punctat si ca firma a fost noua infiintata", spuneDrasovean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO