Companii

CE Turceni mizeaza pe afaceri de 340 mil. euro

14.12.2008, 15:35 20

Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrala din bazinul Olteniei, spune ca deocamdata nu este afectat de criza, dar ca totusi s-au luat masuri de reducere a costurilor prin anularea achizitiilor care se faceau cu ocazia sarbatorilor, si estimeaza pentru 2009 un ritm de crestere al afacerilor dublu, in lei, fata de cel prognozat pentru anul acesta, desi majoritatea jucatorilor anunta o scadere a consumului de energie insotita si de o scadere a preturilor.

"La momentul actual nu suntem pusi in postura de a face fata crizei. Totusi, o prima masura a fost aceea de a stopa toate achizitiile care se efectuau cu ocazia sarbatorilor de iarna si a sfarsitului de an. Avand in vedere proiectele de mediu care trebuie realizate si care pe langa valoarea in sine a investitiei necesita si forta de munca, nu ne-am propus reduceri de personal in perioada imediat urmatoare", spun reprezentantii CE Turceni.
Compania estimeaza pentru anul viitor un ritm de crestere al afacerilor de 11,6%, pana la 1,223 mld. lei (339 mil. euro), comparativ cu nivelul de 1,096 mld. lei (298,6 mil. euro) prognozat pentru sfarsitul acestui an.
Desi in plina criza, ritmul de crestere estimat de companie, in lei, pentru 2009 este de doua ori mai mare comparativ cu cel prognozat pentru anul acesta fata de 2007. Unitatea a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 1,029 miliarde de lei (308,4 mil. euro) si un profit net de 23,4 mil. euro.
"Pana la acest moment nu avem solicitari pentru diminuarea cantitatilor de energie livrate ca efect al crizei. In ceea ce priveste anul viitor, vanzarile de energie la nivelul CE Turceni se vor raporta proportional la cerintele pietei", spun reprezentantii companiei. Mai multi furnizori activi pe piata locala a energiei electrice sunt de parere ca anul viitor consumul national de energie s-ar putea reduce cu cateva procente, circa 2-3%, tinand cont mai ales de anunturile recente ale unor mari consumatori de energie privind reducerea sau chiar oprirea activitatii. Mari companii din industria chimica, petrochimica, auto sau siderurgie si-au anuntat deja oprirea sau reducerea activitatii, mii de angajati fiind afectati de aceste decizii.
In ceea ce priveste estimarile privind profitul net, reprezentantii companiei spun ca deocamdata este destul de dificila realizarea unor astfel de prognoze din cauza cheltuielilor privind achizitionarea de certificate de CO2.
"In primele noua luni ale anului, cifra de afaceri a crescut cu 29%, respectiv de la 750 mil. lei la 970 mil. lei (265,7 mil. euro), in timp ce profitul net a crescut cu 33%, respectiv de la 78 mil. lei la 104 mil. lei (28,4 mil. euro)", au mai spus reprezentantii CE Turceni.
In ceea ce priveste realizarea investitiilor de mediu, care sunt obligatorii pana in anul 2012, CE Turceni a alocat din surse proprii fonduri de 47,9 mil. lei (12,3 mil. euro) anul acesta, iar pentru anul viitor sunt programate investitii de 26,8 mil. lei (7,4 mil. euro).
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO