Companii

Cei mai mari 10 jucători din industria laptelui au făcut peste 1 mld. euro în 2022 pentru prima dată, după o creştere de 30%, aproape dublă faţă de rata inflaţiei. Albalact a devenit primul jucător de 1 mld. lei din industria de laptelui în 2022

Cei mai mari 10 jucători din industria laptelui au...

Autor: Florentina Niţu

30.07.2023, 11:42 259

Laptele şi produsele lactate au fost una dintre categoriile de alimente cu cele mai mari scumpiri Veniturile celor mai mari jucători din industria de profil au crescut în linie cu creşterea preţurilor Numărul total de angajaţi ai celor mai mari 10 jucători a scăzut, iar, spre comparaţie, o singură companie din industria cărnii are aproape la fel de mulţi angajaţi cât toţi marii producători de lapte şi produse lactate.

Cei mai mari zece jucători din industria laptelui şi produselor lactate au depăşit în 2022 pragul de 5 miliarde de lei (peste 1 mld. euro) ca cifră de afaceri totală, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. Evoluţia este în linie cu majorarea preţurilor la lapte şi produsele lactate, care au înregistrat o creştere de 30% în acelaşi an, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Însă, este aproape dublă faţă de rata inflaţiei înregistrată în perioada respectivă, care a fost de 16,4% în luna decembrie 2022.

Mai mult, în contextul inflaţionist de anul trecut, laptele şi produsele lactate au fost una dintre categoriile de alimente cu cele mai mari scumpiri, după zahăr (63%), unt (45%), ulei comestibil (37%), marga­rină (36%), cartofi (35%), ouă (35%) şi făină (33%), conform datelor statistice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO