Companii

Cel mai mare program de investiţii în domeniul producerii de energie trebuie să înceapă, altfel tranziţia va costa foarte mult. Cum arată acum şantierul U1 de la Cernavodă şi ce urmează pentru energia nucleară din România? Aflaţi la ZF Power Summit 2024

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica

Autor: Roxana Petrescu

06.02.2024, 00:05 3153

♦ Retehnologizarea U1, finalizarea a două reactoare noi, U3 şi U4, şi dezvoltarea proiectului de SMR de la Doiceşti înseamnă investiţii de 12 miliarde de euro, în aproape 3.300 MW de capacitate ♦ Din toate punctele de vedere, proiectul nuclear al României este fără precedent ca şi complexitate şi obligatoriu pentru ca piaţa locală să îşi permită preţul tranziţiei energetice ♦ Ce urmează? ♦ Aflaţi direct de la Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, la ZF Power Summit 2024, 27-29 februarie.

Fără investiţii în industria nucleară, costul tranziţiei către o eco­nomie sustenabilă creşte cu 1,6 trili­oa­ne de dolari, conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru E­ner­gie (IEA). Pentru România, e­ner­gia nucleară reprezintă 20% din producţia de energie, centrala de la Cernavodă şi cele două reactoare ale sale fiind critice pentru asigurarea consumului intern de energie, dar şi pentru menţinerea preţurilor.

„Nuclearelectrica are în derulare proiecte de investiţii strategice în va­loare estimată de 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unităţii 1, pro­iectul Unităţilor 3 şi 4, dezvol­ta­rea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar şi proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalaţia de Detritiere. Proiec­te­le de investiţii ale SNN vor con­tribui cu energie curată la stabilitatea enegetică a României la nivelul ani­lor 2030, la dezvoltarea socioeco­no­mică, la dezvoltarea industriei nucle­a­re şi la formarea unei noi generaţii de specialişti“, spunea Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelec­trica, într-un interviu acordat ZF. Prin realizarea tuturor proiectelor menţionate mai sus, Nuclearelectrica va asigura 3.262 MW de capacitate, faţă de 1.400 MW cât are acum cen­trala de la Cernavodă cu cele 2 reac­toare funcţionale. Dacă retehnologi­za­rea U1 şi realizarea U3 şi U4, dincolo de anvergura şantierelor, din punctul de vedere al tehnologiei nu aduc neapărat schimbări majore, proiectul de SMR de la Doiceşti ar putea pune România în avangarda industriei nucleare la nivel european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO