Companii

CEO Enel: Avem probleme, dar nu ne gandim sa vindem ceva

18.03.2010, 23:08 29

Italienii de la grupul energetic Enel au inregistrat prinintermediul operatiunilor din Romania un profit operational de 154mil. euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 27%, in timpce veniturile consolidate s-au ridicat la 850 mil. euro, mai multcu 20% fata de nivelul din 2008.

Enel a devenit prin intermediul proceselor de privatizare celmai mare distribuitor privat de energie din Romania, in portofoliulsau aflandu-se fostele Electrica Banat, Dobrogea si MunteniaSud.

Majorarea rezultatelor financiare ar putea fi explicata prinfaptul ca anul 2009 a fost primul an complet in care Muntenia Sud,companie care alimenteaza Bucurestiul, a facut parte din bilantulEnel. In ciuda rezultatelor bune, italienii spun ca piata locala"nu a reactionat pozitiv la prezenta Enel", compania are derecuperat datorii mari de la statul roman, iar restructurareasectorului energetic incurca oarecum planurile de dezvoltare alegrupului.

"Piata din Romania are un potential mare de dezvoltare, inspecial pe segmentul de distributie, unde Enel acopera circa 30%din piata. Pentru dezvoltarea partii de productie de energieelectrica insa, Enel face presiuni la nivel de Guvern, pentru carestructurarea productiei de energie este mai mult o impartireintre actori predefiniti", a declarat Fulvio Conti, directorulexecutiv al grupului Enel. Autoritatile de la Bucurestiintentioneaza sa reorganizeze sistemul energetic prin infiintarea adoua companii gigant care sa regrupeze majoritatea unitatilor deproductie a energiei din Romania. Conti a precizat ca in ciudadificultatilor cu care Enel se confrunta pe piata locala, printrecare se numara si datoriile de peste 100 de milioane de euro pecare italienii le au de recuperat de la CFR, grupul nuintentioneaza sa vanda din activele din Romania.

"Intelegem ca este dificil pentru autoritati sa plateasca latimp, insa este necesar sa incasam sumele restante. Datoria CFR deexemplu depaseste 100 de milioane de euro", a declarat LuigiFerraris, directorul fianciar al grupului Enel. "Consumul pe piatadin Romania nu cred ca isi va reveni nici in acest an, iar piata vaevolua in continuare mai mult in stagnare, la nivel de cerere.Apreciez o revenire a consumului in urmatorii 2-3 ani", a adaugatFerraris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO