Companii

CEZ are 2 mld. euro pentru investitii in productia de energie

29.10.2007, 18:48 10

CEZ Romania, subsidiara locala a grupului energetic ceh CEZ, vrea ca in urmatorii 2-3 ani sa detina capacitati instalate de productie de aproximativ 1.000 MW, mai mult decat un reactor nuclear de la Cernavoda, obiectiv pentru care are fonduri disponibile de 2 miliarde de euro.
"Ca sa ai o pozitie solida pe piata, iti trebuie cel putin o cota de piata de 10%-20% din segmentul de productie, adica aproximativ 1.000 MW in cazul Romaniei. Banii nu sunt o problema pentru dezvoltarea noastra in acest sens", a declarat Adrian Borotea, corporate affairs manager in cadrul CEZ Romania. El a precizat ca intentia grupului este de a dezvolta atat capacitati de productie greenfield, dezvoltate fara parteneri, cat si achizitii de centrale electrotermice (CET) si acorduri cu autoritatile locale care detin astfel de unitati.
"Discutiile cu autoritatile locale sunt greoaie, din cauza neintelegerilor determinate de culorile politice ale celor de acolo. Am discutat cu mai multe autoritati locale pentru preluarea de CET-uri sau asocieri, dar speram ca pana la finele anului sa semnam primul proiect, daca hartiile vor ajunge in faza de semnare", a spus Borotea. El a precizat ca CEZ cauta in principal astfel de oportunitati in zona sa de actiune, respectiv Oltenia, unde detine din 2005 Electrica Oltenia.
Un alt segment pe care compania intentioneaza sa se dezvolte este cel al energiilor regenerabile, in special cel al centralelor eoliene. Cehii au declarat recent ca sunt interesati de realizarea unui proiect greenfield pentru productia de energie din surse eoliene cu o capacitate instalata de aproximativ 100 MW, dar nu au dat detalii suplimentare legate de localizarea proiectului. CEZ este una dintre companiile care au depus o oferta angajanta pentru participarea la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de Cernavoda, unde vizeaza o participatie in compania de proiect de 10%-15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO