Companii

CFR Calatori: Avem nevoie de trenuri hibride Bombardier

15.10.2007, 22:21 69

CFR Calatori ar putea achizitiona trenuri Bombardier hibride, cu propulsie electrica, dar si diesel, peste o perioada de aproximativ doi ani, termen la care vor incepe majoritatea lucrarilor de reabilitare a infrastructurii feroviare.
"Aceste trenuri ne-ar fi necesare in doi ani, pentru ca odata cu lucrarile de infrastructura vor exista intreruperi de alimentare la retelele electrice, iar datorita propulsiei atat electrice, cat si diesel trenurile pot fi exploatate indiferent de conditii", a declarat Ion Mihai, director adjunct al CFR Calatori.
Bombardier a prezentat in Franta trenul AGC, primul tren hibrid din lume, care poate functiona diesel si electric in acelasi timp, atinge o viteza de maxim 160 de kilometri pe ora si elimina cu 25% mai putin dioxid de carbon.
"Este o optiune importanta pentru ca poate fi configurat in functie de necesitati, este construit din otel si poate fi introdus pe linii precum Bucuresti - Mangalia fara a schimba locomotiva", a spus Ion Mihai. In Romania doar 36% din totalul liniilor feroviare sunt electrificate.
"Urmeaza ca in perioada urmatoare sa determinam necesarul de garnituri. Ar putea fi 50, ar putea fi si 100", a declarat Ion Mihai.
Pretul trenurilor livrate in Franta de catre Bombardier este de 5 milioane de euro, mai mic decat pretul standard, dat fiind ca societatea de transport feroviar franceza a mai achizitionat 700 de garnituri. Pentru comenzi de volum mai mic si in functie de configuratie, reprezentantii companiei au anuntat ca pretul poate varia intre 5 si 6 milioane de euro.
Parcul CFR Calatori numara 3.500 de vagoane, in cea mai mare parte cu o vechime de 20 de ani, dupa ce au fost retrase din circulatie 600 de vagoane, ulterior casate.
Parcul de locomotive are, de asemenea, o vechime foarte mare, cea mai noua locomotiva avand, potrivit CFR Calatori, o vechime de 26 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO