Companii

Chinezii finanteaza POSTelecom cu 130 mil. $

15.06.2004, 00:00 27

Banca de Export-Import a Chinei va finanta cu aproximativ 130 de milioane de dolari proiectul de constructie a unei retele de telecomunicatii initiat de POSTelecom in colaborare cu Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) din China.
Conform acordului de finantare, semnat la Bucuresti, suma reprezinta contravaloarea echipamentelor si a serviciilor de telecomunicatii care vor fi furnizate de catre ZTE.
Finantarea a fost obtinuta fara garantii guvernamentale si va fi realizata in trei etape, in primii trei ani de functionare ai companiei. Conforma contractului, banii urmeaza sa fie rambursati pe parcursul a 11 ani.
"Din acest moment, putem demara toate operatiunile. Prima etapa este constructia retelei, la a carei proiectare echipa noastra lucreaza deja de catva timp. Lucrurile au intrat pe fagasul normal, astfel incit din toamna acestui an vom putea vorbi despre primii abonati ai POSTelecom", a declarat directorul general al POSTelecom, Radu Cernov.
Operatorul va furniza servicii diverse de teclecomunicatii, de la servicii de telefonie fixa (convorbiri nationale si internationale pe baza tehnologiei VoIP - voce pe suport Internet), dar si cu valoare adaugata (apel in asteptare, devierea si restrictionarea apelurilor), solutii VPN (retele virtuale private) si de acces la Internet (prin dial-up, broadband, linii inchiriate), precum si transmisii de date.
Serviciile POSTelecom vor fi disponibile atat in varianta cu abonament, cat si prin cartele preplatite. Segmentul de piata vizat va fi constituit din utilizatorii rezidentiali din orase. Intr-o prima faza, serviciile vor acoperi orasele Bucuresti, Bacau, Brasov, Craiova, Galati, Cluj-Napoca si Timisoara, reteaua urmind sa fie extinsa si in Arad, Braila, Constanta, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Iasi, astfel incat in primii trei ani de activitate sa fie acoperite 14 orase cu o populatie de peste 150.000 de locuitori.
POSTelecom are un capital social subscris de 495 miliarde de lei, recent majorat la mijlocul lunii mai cu 397,4 miliarde de lei, prin aport in numerar al actionarilor. Operatorul este controlat in proportie de 80% de Compania Nationala Posta Romana (CNPR), ceilalti actionari fiind Grupul Industrial Roman - 10%, Banca Comerciala Romana - 5%, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, fiecare cu cate 2,5%.
ZTE este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de comunicatii de pe piata chineza si ofera solutii personalizate pentru retelele operatorilor din peste 40 de tari. Compania este listata la bursa din Shenzen si a obtinut in 2003 un venit de 1,9 miliarde dolari.
Infiintata in 1994, Banca de Export-Import a Chinei joaca un rol din ce in ce mai important in dezvoltarea economiei chineze, prin sprijinirea exporturilor de echipamente, in special din industria de telecomunicatii, IT si electrotehnica.



miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO