Companii

Cifra de afaceri a Congaz a crescut de cinci ori

23.12.2002, 00:00 62

Congaz Constanta, distribuitor local de gaze, a incheiat 2002 cu o cifra de afaceri de aproximativ 240 mld. lei (circa 7,2 mil.$), valoare de cinci ori mai mare in dolari decat cea inregistrata anul trecut, de 42,7 mld. lei (aproximativ 1,5 mil.$).
"Evolutia noastra din acest an a fost "in grafic". Pentru 2003, ne propunem sa ne continuam investitiile din surse proprii", a declarat pentru Ziarul Financiar Augustin Oprea, directorul general al Congaz Constanta. Operatorul local de distributie are "in spate" actionari puternici precum grupul german Ruhrgas, SNP Petrom si Distrigaz Sud, fiecare detinand un pachet de 28,6% din actiuni, carora li se alatura Petroconst Constanta cu 13,9% si consiliile locale din localitatile Medgidia, Ovidiu, Kogalniceanu si Cogealac.
"Explozia" din acest an a cifrei de afaceri a Congaz Constanta a avut loc in conditiile "intrarii" ca actionar, din luna noiembrie 2001, a uneia dintre cele mai puternice companii gaziere din Europa, grupul german Ruhrgas.
Congaz Constanta a continuat programul de extindere al infrastructurii de alimentare cu gaze in municipiul Constanta si in localitatile limitrofe, care a fost anuntat inca de la inceputul acestui an ca un obiectiv prioritar de investitii pentru acest an, alaturi de dezvoltarea serviciilor de interventie si exploatare a retelei.
Deschiderea pietei de gaze la inceputul acestui an de la 10% la 25% a determinat "migrarea" a doi dintre cei mai importanti clienti ai Congaz catre piata libera, Petromidia (care apartine grupului Rompetrol) si a CET Palas Constanta. Compania isi pastreaza statutul de distribuitor al gazelor naturale pentru Petromidia si CET Palas, dar nu mai este furnizor al acestora.
Capitalul social al Congaz a fost majorat in luna noiembrie a anului trecut, de la 271 mld. lei la 379,4 mld. lei, odata cu venirea germanilor ca actionari. Valoarea nominala a unei actiuni Congaz este de 135,5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO