Companii

CITR: Dacă cineva aruncă acum multe active pe piaţă, se poate rupe echilibrul, la fel ca la bursă

CITR: Dacă cineva aruncă acum multe active pe piaţă, se poate rupe echilibrul, la fel ca la bursă

Autor: Cristi Moga

01.03.2012, 00:07 851

Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), firmă cu afaceri de cinci milioane de euro anul trecut, consideră că evoluţia bursei din ultimele luni ar putea însemna revenirea pe creştere a economiei, dar şi revigorarea tranzacţiilor cu active, după ce în 2011 firma a stins creanţe de 65 de milioane de euro în folosul creditorilor.

Performanţa unui administrator judiciar se măsoară în sumele distribuite către creditori, spune Andrei Cionca, unul dintre fondatorii firmei care s-a ocupat în ultimii ani de reorganizarea unor afaceri precum Flanco, Leonardo sau Diverta şi a vândut centrele comerciale City Mall din Bucureşti şi Tiago Oradea, aflate în faliment.

"Dacă bursa creşte, peste şase luni vom avea creştere economică şi vom începe să vindem active. Aşa se spune «din bătrâni». Noi avem doar 35 de ani, nu ştim sigur dacă se va întâmpla aşa, dar ne pregătim pentru acel moment. Lucrăm în prezent la o tranzacţie în zona de producţie cu un in­vestitor instituţional străin, care intră într-un domeniu nou. România începe din nou să devină atractivă", a spus Cionca.

Un alt activ important din portofoliul companiei care ar putea fi valorificat în acest an este mallul Armonia din Brăila, intrat în faliment anul trecut. "Suntem la stadiul de aprobare, alături de Volksbank, principalul creditor, a strategiei de valorificare a proiectului. Nu putem pur şi simplu să îl scoatem pe piaţă. Se pune chiar problema unei dări în plată către Volksbank", a spus Vasile Godâncă-Herlea, senior partner în cadrul CITR.

Numărul de insolvenţe scade

Casa de insolvenţă are în portofoliu peste 200 de firme cu active evaluate la 430 de milioane de euro şi datorii de patru ori mai mari - circa 1,9 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în caz de faliment creditorii acestor firme ar putea pierde peste 70% din bani. "Acesta este gradul mediu de acoperire a creanţelor şi în Uniunea Europeană, de 20-30%", a argumentat Cionca.

După trei ani în care firmele de insolvenţă au ajuns să joace un rol determinant în viaţa a numeroase firme, în special locale, consultanţii se aşteaptă la o scădere a numărului de dosare noi de insolvenţă în acest an. Cu toate acestea, o serie de companii mari ar putea avea în continuare probleme, în special în domeniile retail, imobiliar şi industrie.

"Estimăm că în acest an va scădea numărul de firme care vor intra în insol­venţă, dar va creşte numărul insolvenţelor importante. În rândul companiilor mici, criza a cernut deja. Considerăm că în acest an vor intra în insolvenţă firme din mid-market şi vor avea loc reorganizări ale companiilor importante, care până acum au reuşit să rostogolească credite. În plus, vor creşte insolvenţele la cererea companiilor, deoarece managerii au acum mai mult curaj să apeleze la reorganizare după ce au existat exemple de restructurări de succes", a spus şi Radu Lotrean, asociat fondator în cadrul firmei.

Dacă arunci activele în piaţă, rupi echilibrul

Echilibrul este în continuare foarte fragil în ceea ce priveşte vânzarea afacerilor neperformante. Mallurile vândute de CITR au fost preluate de doi investitori cu experienţă de mai mulţi ani pe piaţa locală a centrelor comerciale - Gabriel Popoviciu şi Ioannis Papalekas. Alte tranzacţii au fost realizate tot de investitori strategici, cum s-a întâmplat cu preluarea de către proprietarii eMag a companiei Flanco, achiziţie prin care grupul şi-a diversificat platforma de comercializare a produselor electrocasnice, sau cu achiziţia de către Romtelecom a portofoliului de clienţi ai fostului operator Boom TV.

În rest, nu au existat investitori noi pe piaţa locală în ultimii ani. "Dacă cineva aruncă acum multe active pe piaţă se poate rupe echilibrul, la fel ca la bursă. Deocamdată sunt doar 1-2 cumpă­rători activi şi chiar şi aceştia sunt foarte prudenţi, pun multe întrebări", a mai spus Cionca.

Cu toate acestea, valoarea activelor valorificate anul trecut de companie a crescut de la 45 la 65 de milioane de euro.

În imobiliare se anunţă pentru acest an un nou val de insolvenţe, iar CITR a preluat de curând mandatul de administrare a firmei Alia Inmobiliaria, un investitor spaniol care a dezvoltat un ansamblu format din 124 de apartamente de lux în zona de nord a Capitalei. "În imobiliare sunt proiecte începute în perioada 2005-2007 care astăzi nu mai sunt finanţate nici de bănci, nici de acţionari, iar aceste companii vor intra natural în insolvenţă", consideră Lotrean.

Jumătate din firmele aflate în portofoliul CITR încearcă să se reorganizeze, deoarece consultanţii consideră că "o societate care moare nu mai are nicio valoare, în timp ce un business în funcţiune poate valora cel puţin dublu".

Pentru a reuşi să reorganizeze cât mai multe firme, consultanţii au înfiinţat o divizie de manageri proprii pe care să îi instaleze în firmele cu probleme pentru a opri pierderile, au fondat un departament de analiză financiară şi se implică mai mult în procedurile de atragere de bani proaspeţi de la fonduri specializate. Un alt domeniu care ar putea da de lucru din acest an firmelor de insolvenţă este cel al companiilor de stat cu probleme, care ar putea trece din acest an într-un sistem de management privat.

"Managementul privat de la companiile de stat ar trebui dublat de o reorganizare prin intermediul procedurii insolvenţei. Managerul poate stopa pierderile şi readuce firma pe profit, dar aceste firme au o mare problemă legată de gradul ridicat de îndatorare, care poate fi tratată prin insolvenţă, situaţie în care statul poate face un haircut (ştergere de datorii - n.red.) acestor firme fără să fie considerat ajutor de stat", a punctat Lotrean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO