Companii

Clujenii de la EnergoBit fac eoliene şi hidrocentrale cu banii polonezilor de la Innova Capital

Foto Silviu Matei

Pétér Pal, Ioan Socea şi Ştefan Gadola

Autor: Roxana Petrescu

27.05.2013, 21:05 1949

Cei trei clujeni care au cedat anul trecut controlul EnergoBit, un business de 160 mil. euro cu 900 de oameni, către fondul de investiţii polonez Inno­va Capital, sunt acum implicaţi în proiecte de energie verde în valoare de peste 100 mil. euro, aflate în diferite stadii de dezvoltare.

Astfel, săptămâna trecută au finalizat o mică hidrocentrală, iar până la finalul acestui an vor termina prima eta­pă dintr-un parc eolian de 40 mil. euro în Tulcea. Paşii făcuţi de foştii proprietari ai EnergoBit, Ştefan Gadola, Pétér Pal şi Ioan Socea, au loc în contextul în care piaţa este afectată de incertitudinile privind schema de sprijin pentru energia verde.

„Am început proiectele oricum. Mergem înainte“, spune Ştefan Ga­dola. El alături de partenerii săi de afaceri au înfiinţat EnergoBit în 1990, firma fiind specializată în domeniul echipamentelor şi lucrărilor pentru industria energetică. Anul trecut, cei trei au decis însă să vândă 53% din acţiuni către fondul polonez Innova, la rândul ei Banca Europeană pentru Recon­strucţie şi Dezvoltare (BERD) luând un pachet de acţiuni.

Valoarea tranzacţiei a fost estimată de ZF, pe baza informaţiilor din piaţă, la circa 65 mil. euro. Cei trei clujeni au rămas implicaţi în managementul companiei şi după tranzacţia cu Innova.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a aparut in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 28.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO