Companii

Colliers a reziliat contractele de vanzare pentru cinci proiecte din portofoliu, cu 5.000 de locuinte

Colliers a reziliat contractele de vanzare pentru cinci proiecte din portofoliu, cu 5.000 de locuinte

Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale a Colliers: In 2009 probabil vom asista la o scadere a veniturilor generate de piata rezidentiala. Va fi un an greu, in care o parte din oameni nu vor putea lua credite, va exista o panica legata de evolutia generala a economiei, iar daca va creste somajul, oamenii vor fi mult mai atenti la felul in care isi vor cheltui banii. Cu toate acestea, dupa ce tarile europene vor iesi din recesiune, presiunea acumulata va crea o crestere a pietei.

01.12.2008, 16:06 132

Mai exact, Colliers nu mai este agent de vanzari pentru proiectele FeliCity si Garden of Eden, dezvoltate de GTC, Stejarii, realizat de Tiriac, Silver Mountain, dezvoltat de o companie controlata de omul de afaceri Dan Fischer in apropiere de Poiana Brasov, precum si portofoliul de 900 de locuinte al canadianului Topolinski, scoase la vanzare sub brandul Benevo.
"Pentru o parte dintre aceste proiecte oferim in continuare servicii de consultanta, in timp ce de alti dezvoltatori ne-am despartit din diferite motive. Dezvoltatorii ne platesc pe baza unor onorarii de succes, iar in conditiile in care in ultima perioada nivelul vanzarilor a fost scazut, si noi, si ei eram intr-o situatie delicata", explica Ilinca Paun, directorul diviziei rezidentiale din cadrul Colliers.
Veniturile Colliers din vanzarea celor 5.000 de lo-cuinte s-ar fi putut ridica la peste 5 mil. euro, pe mai multi ani, luand in calcul un pret mediu al locuintelor de 100.000 de euro si un comision de 1% al companiei. Aceasta valoare este estimativa in conditiile in care o parte dintre aceste locuinte au fost deja vandute, iar in cazul vanzarii mai multor apartamente, comisioanele sunt negociabile.
Compania are in continuare un portofoliu important de proiecte rezidentiale, printre care ansamblurile Asmita Gardens, Casablanca Residences, Green Lake, Rose Garden si Global City in Bucuresti, Flamenco in Cons-tanta sau Alpine Towers in Brasov.
O buna parte dintre dezvoltatori au amanat inceperea unor proiecte in toamna acestui an, pe fondul nivelului scazut la vanzarilor, motiv pentru care Colliers isi indreapta atentia in piata rezidentiala si catre servicii conexe, precum marketing de proiect, research sau chiar imbunatatire a imaginii unor proiecte care au avut de suferit din cauza crizei.
"O buna parte dintre dezvoltatori asteapta corelarea pretului constructiei cu noile preturi de vanzare a lo-cuintelor, tinand cont ca va scadea si numarul licitatiilor la care vor participa firmele de constructii. In aceasta perioada oferim inclusiv servicii de rebranduire a proiectelor care au suferit din cauza crizei, proiecte amanate sau care ofera discounturi agresive", spune Paun.
In ciuda faptului ca nivelul vanzarilor de pe piata rezidentiala a fost sub cel inregistrat in 2007, departamentul rezidential al Colliers a inregistrat o crestere de 25% a veniturilor pana in momentul de fata, impulsionate inclusiv de o serie de contracte semnate in 2007 si incasate in acest an.
"In 2009 probabil vom asista la o scadere a veniturilor generate de piata rezidentiala. Va fi un an greu, in care o parte din oameni nu vor putea lua credite, va exista o panica legata de evolutia generala a economiei, iar daca va creste somajul, oamenii vor fi mult mai atenti la felul in care isi vor cheltui banii. Cu toate acestea, dupa ce tarile europene vor iesi din recesiune, presiunea acumulata va crea o crestere a pietei", apreciaza Paun.
Colliers are unul dintre cele mai dezvoltate departamente rezidentiale de pe piata locala de consultanta imobiliara, segment care este poate cel mai lovit de criza financiara care isi arata efectele si in real estate. Vanzarile slabe de locuinte din acest an au afectat puternic agentiile imobiliare de mici dimensiuni specializate pe vanzarea apartamentelor vechi, din care brokerii au inceput sa plece, in conditiile in care erau remunerati pe baza de comision.
"Avem resurse suficiente pentru a tine oamenii in firma pentru mai mult timp, pana la redresarea pietei rezidentiale. Departamentul nostru rezidential are in prezent 30 de angajati, dupa ce in ultima perioada am alimentat departamentele de retail si office cu trei oameni de pe rezidential. Cu toate acestea, continuam sa angajam in acest departament", declara Paun.
Colliers a realizat in 2007 venituri de 21,2 milioane de euro si un profit de 7,3 milioane de euro, iar pentru acest an, potrivit declaratiilor recente ale lui Bogdan Georgescu, managing partner al firmei, va fi foarte greu ca firma sa ajunga la acest rulaj.
Principalii competitori ai Colliers sunt alte firme internationale, precum CB Richard Ellis Eurisko, Cushman & Wakefield Activ Consulting, Jones Lang LaSalle, DTZ Echinox sau Coldwell Banker, precum si firme locale, precum Regatta, Neocasa, Euroest, Esop sau Eurometropola.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO