Companii

Colliers: În T1/2023, vânzările de apartamente s-au redus cu 23% la nivel naţional şi cu 22% în Capitală. Ritmul livrărilor de locuinţe a încetinit considerabil în ultimul trimestru al anului trecut, în special în Bucureşti

Colliers: În T1/2023, vânzările de apartamente s-au...

Autor: Roxana Rosu

03.05.2023, 10:39 439

Ritmul livrărilor de locuinţe a încetinit considerabil în ultimul trimestru al anului trecut, în special în Bucureşti şi zona metropolitană, unde cifrele au fost cu o treime mai mai mici faţă de perioada similară din 2021, arată datele Colliers.

Per total, în 2022, în Capitală şi zonele limitrofe au fost livrate 21.328 de locuinţe, cu 3% sub nivelul din 2021.

La nivel naţional însă, piaţa rezidenţială a înregistrat un record de livrări anul trecut, de 73.332 de noi locuinţe, în creştere cu 3% faţă de anul 2021.

Consultanţii Colliers observă şi o accelerare a migraţiei către zone mai liniştite din suburbii sau localităţi din jurul marilor oraşe, iar această tendinţă este estimată să se menţină pe termen mediu, conturând noi perspective pentru dezvoltatorii de spaţii rezidenţiale.

Capitala nu a fost singura zonă în care s-au construit mai puţine locuinţe anul trecut, o scădere importantă fiind şi în zona de Vest, unde livrările au scăzut cu 11%, dar şi zona de Nord-Est, unde s-au construit cu 5% mai puţine locuinţe faţă de anul anterior.

La polul opus, zonele în care s-au livrat mult mai multe locuinţe au fost Constanţa şi zona de litoral, în special Năvodari - Mamaia Nord, dar şi zona metropolitană a Clujului.

„Dezvoltatorii din segmentul rezidenţial sunt interesaţi cu precădere de zonele metropolitane ale marilor oraşe, în detrimentul dezvoltării în interiorul oraşelor. Astfel, trendul observat în trecut mai ales în preajma Bucureştiului se extinde şi în jurul marilor oraşe, explicaţia fiind că oferta de terenuri este mai consistentă, preţurile sunt mai mici şi autorizaţiile se obţin în general cu mai puţine dificultăţi. E clar că oferta se ajustează ca răspuns la scăderea cererii, iar piaţa se îndreaptă spre un nou echilibru, după ultimii doi ani de recorduri. În continuare, scăderea cererii, creşterea dobânzilor, inflaţia care diminuează puterea de cumpărare, dar şi creşterea costurilor de construcţie se adaugă la incertitudinile care afectează perspectivele pieţei rezidenţiale pe termen scurt”, explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO