Companii

Comanescu disponibilizeaza 600 de oameni si restructureaza toata activitatea de la Upetrom 1 Mai Ploiesti

Comanescu disponibilizeaza 600 de oameni si restructureaza toata activitatea de la Upetrom 1 Mai Ploiesti

Gabriel Comanescu conduce un grup de firme in care lucreaza 5.000 de oameni

09.11.2009, 23:32 997

Upetrom 1 Mai Ploiesti, companie specializata in furnizarea deechipamente si servicii pentru industria de petrol si gazeapartinand grupului Upetrom controlat de omul de afacericonstantean Gabriel Comanescu, va renunta pana la sfarsitul acestuian la circa un sfert din angajatii pe care ii are pe fondulreducerii drastice a comenzilor. Astfel, compania va disponibilizacirca 600 de salariati din cei 2.200 pe care ii are in prezent.

"Noi am incercat sa nu dam oameni afara, motiv pentru care inultimele cinci luni am trimis in somaj tehnic 800 de oameni carorale-am dat 85% din salarii. Dar comenzile nu si-au revenit si suntemobligati sa renuntam la circa 600 de oameni din cei 2.200 pe care-i avem acum",explica Radu Petrescu, director de comunicare in cadrul grupuluiUpetrom.

Minus 85% la comenzile de pe piata interna

Reprezentantul Upetrom spune ca cel putin de pe piata internacompania s-a confruntat cu o reducere aproape totala a comenzilor."Comenzile venite pe plan intern reprezentau in mod obisnuit circa30% din afacerile pe care le derulam. De la inceputul anului insa,comenzile din piata interna au scazut cu 85%, in timp ce comenzilevenite din piata externa s-au contractat cu 20%. Nu misca nimic sinu cred ca lucrurile se vor redresa pe termen scurt. Planul deconcedieri deja a fost discutat si aprobat de sindicate", a maispus reprezentantul Upetrom. Acesta nu exclude insa posibilitateaca odata cu redresarea economica Upetrom 1 Mai Ploiesti sa faca dinnou angajari.

Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 87,2 milioane deeuro, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor,reprezentantul Upetrom precizand ca acest nivel va fi diminuat in2009. Mai multe companii specializate in furnizarea de echipamentesi servicii pentru industria de petrol si gaze au anuntat ca aufost afectate de scaderea drastica a comenzilor, in special a celorprovenite din partea marilor companii de profil locale cum ar fiPetrom sau Rompetrol. La randul lor, companiile de petrol si gazeau fost afectate de reducerea pretului la barilul de petrol pefondul crizei, lucru care a dus la reducerea bugetelor deinvestitii si deci a comenzilor pentru companiile producatoare deechipamente.

Vor renunta la o parte din produse

Dincolo de disponibilizarile anuntate, planul de restructurare aUpetrom 1 Mai Ploiesti vizeaza implementarea si altor categorii demasuri. "Planul de reorganizare, care nu se refera doar ladisponibilizari, va fi finalizat in martie-aprilie anul viitor sipresupune implementarea mai multor masuri. Vom reorganiza toatafabrica si ne vom axa doar pe acele produse pentru care exista ocerere constanta si care genereaza profit. Astfel, vom renunta la oparte din produsele realizate, dar care au fost mentinute inportofoliul companiei, bazandu-ne mai ales pe traditia de lucru",explica Radu Petrescu.

Din cadrul grupului Upetrom mai fac parte si alte companiispecializate in sectorul de petrol si gaze cum ar fi Grup ServiciiPetroliere, companie axata pe forajul marin.

"La Grup Servicii Petroliere situatia este complet diferita,motiv pentru care nu ne vedem obligati sa luam astfel de masuri.Aici aveam deja contracte semnate pe o perioada lunga chiar inaintede inceperea crizei", explica Petrescu.

Grup Servicii Petroliere a inregistrat anul trecut o cifra deafaceri de circa 191,3 milioane de euro si un profit net deaproximativ 48,2 milioane de euro, mai mare de peste 16 oricomparativ cu castigul raportat in 2007.

Potrivit site-ului Upetrom, circa 5.000 de oameni lucreaza incadrul grupului care desfasoara activitati si pe planinternational.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO