Companii

Compa: afaceri in crestere, profit in scadere

29.05.2003, 00:00 13

Producatorul de piese pentru industria auto Compa Sibiu a incheiat primul trimestru al acestui an cu o scadere de 50% a profitului fata de perioada similara a anului trecut. Profitul inregistrat de Compa in primele trei luni a fost de doar 3,7 miliarde de lei (100.000 de euro).
Cifra de afaceri a companiei a crescut insa in aceeasi perioada cu 30% fata de anul anterior si a ajuns la 220 miliarde de lei, asa cum se asteptau reprezentantii companiei la inceputul anului.#leadend#
Compania, infiintata in anii ’70, a fost gandita ca furnizor de piese auto pentru companii de profil cum ar fi Automobile Dacia, Tractorul Brasov, Aro Campulung sau Autocamioane Roman. Pentru a face fata declinului acestui sector dupa anii ’90, societatea s-a orientat catre piata externa. In prezent la Sibiu sunt produse piese auto impreuna cu Honeywell si Koyo, fapt ce a necesitat anul trecut modernizari in valoare de peste 7 milioane de dolari, iar reprezentantii companiei afirma ca investitiile vor continua si in acest an.
Colaborarea dintre Compa si  Honeywell ar putea avea o durata de peste cinci ani. Turbosuflantele (sisteme de supraalimentare pentru motoare diesel auto) marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat sau Volkswagen.
Koyo este unul din furnizorii traditionali ai grupului francez Renault, iar colaborarea cu Compa este legata de inceperea productiei “Daciei de 5.000 de euro” anul viitor.
Societatea este controlata de Asociatia Salariatilor - PAS, care detine putin peste jumatate din actiuni. Fondul de investitii Romanian Investement Company  (RIC) detine 17% iar Broadhurst 7%. RIC isi incheie durata de viata la finalul acestui an si va trebui sa gaseasca un cumparator pentru actiunile detinute la Compa.
Actiunile Compa sunt cotate la categoria a II-a a Bursei de Valori, unde au pierdut in ultimele sase luni aproximativ o treime din valoare. Profitul de anul trecut al societatii a fost similar cu cel din 2001, putin sub 30 miliarde de lei. In aceasta perioada inflatia a fost de aproximativ 17%.
In ultimii sase ani, parti importande din profitul Compa au fost repartizate pentru distribuiorea de dividende. O parte din actioanrii companiei se plang insa ca plata acestora se realizeaza cu intarziere. Compa are un capital social de 78,8 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultimul pret de la Bursa al actiunilor Compa, a fost de 2.400 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 6 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO