Companii

Compa: profitul va creste anul acesta cu 7%, in pas cu rata inflatiei

05.05.2006, 00:00 12

Compa Sibiu, unul din principalii producatori de piese auto din Romania, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 5,4 milioane de lei (1,56 milioane de euro la un curs mediu de 3,45 lei/euro), in crestere cu 6,8% fata de profitul inregistrat anul trecut. Cresterea profitului este similara cu rata inflatiei pe anul acesta, care este estimata la 6,5%.

Cresterea usoara a profitului este estimata pe fondul unui avans al afacerilor cu 15%, pana la un nivel de 259 milioane de lei (75 milioane de euro).

Previziunile conservatoare ale Compa in ceea ce priveste profitul pe 2006 vin dupa ce societatea a fost afectata puternic anul trecut de fluctuatiile de pe piata valutara, care au determinat in final ca profitul Compa obtinut anul trecut sa fie sub nivelul bugetat. Aprecierea leului fata de euro este de altfel si principalul factor, potrivit conducerii companiei, cu influenta negativa asupra profitabilitatii Compa in acest an.

"Estimam aceasta crestere usoara a profitului in conditiile in care cea mai mare parte a productiei Compa merge la export, iar efectul devalorizarii euro fata de leu ne afecteaza veniturile. Noi am luat in calcul pentru constructia bugetului in acest an un curs de 3,45 lei/euro, dar din discutiile cu diverse banci au reiesit estimari de curs chiar si mai joase de acest nivel, existand totusi si previziune pentru un curs mai ridicat", a precizat Ioan Miclea, directorul economic al Compa.

Miclea a mai adaugat ca exporturile Compa urmeaza sa creasca in acest an cu 42%.

"Exporturile vor creste cu 42% fata de valoarea de anul trecut, urmand sa ajunga sa detina o pondere de 68,6% din totalul afacerilor. Exporturile mai mari sunt efectul cresterii volumului de productie pentru proiectele active, aflate deja in curs de derulare cu partenerii nostri traditionali. Este vorba in primul rand de o crestere substantiala a livrarilor in relatia cu Bosch si cu Koyo", a declarat Miclea. Pentru Bosch, Compa livreaza stergatoare de parbriz, iar pentru Koyo piese de schimb pentru casetele de directie.

Compania a incheiat in ultimii ani mai multe parteneriate pentru productia de subansambluri auto cu companii internationale de profil, precum grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, Compa mai avand si un contract de colaborare cu grupul german Bosch.

Oficialii Compa nu au dorit sa comenteze asupra valorii contractelor cu aceste grupuri, motivand clauzele de confidentialitate existente intre parti.

Conducerea societatii a mai spus ca rezultatele din acest an urmeaza sa fie influentate negativ si de cresterea costurilor cu utilitatile. "Preturile la utilitati cresc, de la inceputul anului, gazul a crescut cu 17%, in continuare fiind preconizate noi cresteri si normal acestea ne afecteaza", spune Miclea.

El considera totusi estimarile din buget ca fiind realiste si spune ca vor putea fi indeplinite in acest an in pofida conditiilor negative de pe piata.

Pentru acest an, Compa si-a programat investitii de 30,5 milioane de lei (8,8 milioane de euro).

"Investitiile urmeaza sa se indrepte tot in directia acestor proiecte importante cu partenerii externi, pentru extinderea capacitatii de productie pe partea de componente auto", a spus directorul economic al Compa.

Societatea nu va distribui dividende din profitul pe anul trecut, cea mai mare parte a acestuia urmand sa fie trecuta la fondul de dezvoltare ca sursa proprie de finantare.

Compa este controlata de salariati prin Asociatia Salariatilor. Actiunile societatii sunt listate la Bursa, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 1,33 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 56,8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO