Companii

Compania de constructii a lui Adamescu se uita dupa firme care nu-si mai pot sustine activitatea

Compania de constructii a lui Adamescu se uita dupa firme care nu-si mai pot sustine activitatea

Mihai Ionescu, directorul general al Baumeister: Cred ca anul 2011 va fi mai bun, insa tot nu vom iesi din criza. Acum, pentru a nu cadea piata constructiilor si mai mult, ar trebui sa creasca proiectele cu investitii din fonduri publice, asa cum a facut Germania.

18.05.2010, 23:34 462

Dan Adamescu, proprietarul grupului TNG, prin care detine sicompania Baumeister, a facut in ultimul an mai multe achizitii deactiuni ale unor companii aflate in dificultate, cum a fostpreluarea a 20% din actiunile retailerului de electrocasniceFlamingo sau proiectul rezidential Central Apartments din Constantade la compania norvegiana Westhouse Group, iar acum intentioneazasa extinda aceasta strategie si in constructii.

"Suntem in cautare de companii cu potential care nu-si mai potsustine activitatea, in vederea achizitionarii, si de parteneri deafaceri pe anumite segmente de constructii", a declarat pentru ZFMihai Ionescu, directorul general al Baumeister, care ocupa aceastafunctie de la inceputul anului. El nu a dorit sa precizeze careeste bugetul destinat pentru achizitii sau daca a inceput negociericu una dintre companiile vizate.

Baumeister a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 35,9mil. euro, in scadere cu 23% fata de anul precedent, din cauzalipsei de finantari a proiectelor pe care compania le avea inderulare.

"Scaderea s-a datorat nu lipsei de interes a beneficiarilor fatade compania noastra, ci lipsei de finantare. Mergand mai departe pefir, cauza a fost prudenta exagerata a institutiilor financiare decreditare. O parte din ofertele pregatite si acceptate de catrebeneficiari la finele anului 2008 nu s-au mai materializat dinaceasta lipsa de finantare", spune Ionescu.

Pentru anul acesta compania estimeaza atingerea unei cifre deafaceri de 29-30 mil. euro, in scadere cu circa 15%. "Anul acestane-am propus un target relativ mic, pe care il vom indeplini usor.Pe langa acesta mai avem de indeplinit un target care nu este denatura financiara, deschiderea catre alte segmente din constructii,«ancorarea» de noi beneficiari si noi parteneri de afaceri",explica managerul Baumeister.

Un nou contract in logistica

Baumeister a fost implicata in ultimii ani in constructia deproiecte comerciale precum Praktiker Focsani sau Aurora Mall Buzau(dezvoltat de Dan Ostahie, patronul Altex), spatii logistice siindustriale precum fabrica Ursus Breweries Buzau, sediul logisticKaufland Ploiesti.

Compania a semnat recent un contract pentru construirea primeietape a unui parc logistic langa Turda pentru un retailer german.Baumeister nu a dorit sa faca public numele beneficiarului, insapotrivit unor surse din piata este vorba de Kaufland, care aanuntat ca va investi 100 mil. euro intr-un parc logistic langaTurda.

"In ultimii cinci ani am avut patru contracte pentru acelasibeneficiar in sectorul logistic. Avem un portofoliu destul de vastde lucrari, insa punctul nostru forte este construirea de centrelogistice", spune Ionescu. Parcul logistic va avea o suprafatatotala de aproximativ 130.000 mp, din care 50.000 mp sunt in primaetapa.

Revenirea pietei imobiliare, poate in 2011

Ionescu sustine ca interesul investitorilor straini este incontinuare in scadere pe piata locala, din cauza cadrului economicneprielnic capitalului strain. In aceste conditii, Baumeister nu seasteapta la o revenire a investitiilor imobiliare in 2010, iarlucrarile din fonduri publice nu sunt consistente, pentru caabsorbtia fondurilor europene este lenta.

"Piata imobiliara nu s-a miscat foarte mult, insa cererea deoferte pentru proiecte a inceput sa creasca. Cred ca anul 2011 vafi mai bun, insa tot nu vom iesi din criza. Acum, pentru a nu cadeapiata constructiilor si mai mult, ar trebui sa creasca proiectelecu investitii din fonduri publice, asa cum a facut Germania",explica Ionescu. El da exemplul unei licitatii pentru lucrari deinfrastructura in orasul Ploiesti, cu o valoare de 100 mil. lei,unde Baumeister a participat intr-un joint-venture si la care incanu s-a anuntat castigatorul, desi a fost inceputa inca de anultrecut.

"Statul ar trebui sa investeasca masiv in infrastructura sireamenajare urbana, un sector unde este neaparat necesar sa seintample ceva este cel al gropilor ecologice si al statiilor deepurare, pentru ca daca intarziem proiectele, o sa fim presati deUniunea Europeana. Vrem sa participam la licitatii pentru astfel deproiecte in parteneriat cu o firma specializata in instalatii, cuexperienta in acest domeniu."

Imperiul lui Dan Adamescu

Baumeister, care are 200 de angajati, a fost infiintata in 1997de omul de afaceri german Michael Dietrich in parteneriat cu DanGrigore Adamescu. Ulterior, familia Adamescu a obtinut controlulcompaniei prin intermediul companiilor Nova Group Investment, caredetine 90% din actiuni, si complexul hotelier Modern, carecontroleaza 10%.

Familia Adamescu detine centrul comercial Unirea Shopping Centerdin Bucuresti, hotelul Rex din Mamaia, pachetul majoritar alcompaniei Astra Asigurari si un pachet de 20% din actiunileretailerului electroIT Flamingo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO