Companii

Companiile de medicamente despre nivelul taxei clawback: este înspăimântător

Autor: Ioana David

16.05.2012, 11:52 734

Companiile de medicamente vor fi nevoite să plătească până pe 25 mai a doua tranşă din acest an a taxei clawback, care ajunge în unele cazuri la peste 30% din vânzările de medicamente compensate.

"Este înspăimântător. Nu ne-am putut imagina că se poate ajunge la un nivel aproape dublu (comparativ cu tranşa precedentă - n.red.) », a spus Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi CEO al Terapia Ranbaxy.

În cazul producătorului Terapia Ranbaxy suma pe care va trebui să o plătească până pe 25 mai este de aproape 30% din vânzările de compensate (care reprezintă 60-70% din vânările totale), conform informaţiilor furnizate.

Producătorii au contestat această taxă şi spun că este "injustă şi nesustenabilă", pentru că este plătită la preţul din farmacie care include TVA şi alte adaosuri, şi care este cu 30% mai mare comparativ cu preţul propriu.

Totodată, companiile spun că modul în care se calculează această taxă nu este transparent şi au contestat datele primite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în baza cărora s-a calculat clawbackul. Există cazuri de companii ale căror vânzări au stagnat, dar care figurează în documentele de la CNAS ca având creştere.

Fiecare companie îşi calculează cât are de plătit în baza unei formule complexe care ţine cont de cotă de piaţă şi de creşterea vânzărilor. Datele pe baza cărora se calculează această taxă sunt furnizate de CNAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO