Companii

Complexul Cormoran din Delta investeste 6 mil. euro si vrea listarea la bursa

04.08.2004, 00:00 51

Compania Cormoran Prod Impex S.R.L., care detine complexul Cormoran din Delta Dunarii, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 1 milion de euro, sa realizeze investitii in extindere de 5-6 milioane de euro si sa se listeze la bursa, a declarat Cornel Gaina, presedintele si actionarul majoritar al societatii.
"Vrem sa facem din Cormoran o ministatiune. Acum avem un nou proiect de investitii de circa 5-6 milioane de euro, pentru extinderea complexului. Pentru aceasta urmarim atragerea unor noi actionari si majorarea capitalului social de la 2,2 milioane de euro la 3,2 milioane de euro, contractarea unor credite bancare si in final, peste doi ani, listarea la bursa de valori", a spus Gaina, care este actionarul majoritar al societatii.
"Momentan suntem o societate pe actiuni inchisa. Vrem sa deschidem societatea pentru alti actionari pentru a atrage si alte fonduri", a precizat Gaina.
Complexul Cormoran este situat in satul Uzlina din judetul Tulcea. Constructia acestuia a inceput in 1995 si in momentul de fata are o capacitate de 105 camere (un hotel, o pensiune si zece vile), ambarcatiuni, terenuri de echitatie, piscina, terenuri de tenis, doua saune si trei sali de conferinte cu o capacitate de 180 de locuri si sali de jocuri.
Investitia totala in acest complex turistic a fost de circa 5 milioane de euro, bani proveniti partial din surse proprii si partial din credite bancare de la Banca Ion Tiriac. Anul acesta, compania care detine complexul tocmai a finalizat o investitie de extindere a capacitatii de cazare de la 44 la 105 camere.
"Vrem sa extindem capacitatea de cazare pana la 400-500 de locuri, sa facem o sala de conferinta cu o capacitatea de 250 de locuri, sali de bowling o sala de fitness si de tratamente naturiste", a comentat Gaina pe marginea proiectului de extindere care va demara anul viitor.
Anul trecut incasarile complexulului au fost de 27 de miliarde de lei (710.000 de euro), iar pentru acest an compania are ca obiectiv realizarea unei cifre de afaceri de 35 de miliarde de lei (850.000 de euro).
"Anul trecut, am avut o marja neta de profit destul de mica, de 1,6%, dar aceasta s-a datorat si faptului ca a trebuit sa rambursam datoriile bancare", a mai mentionat Gaina, care detine si agentia de turism Simpa Turism. El a fost pana anul acesta si presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"In prezent, complexul are un grad de ocupare de 92%, iar gradul de ocupare mediu pe tot anul este de 55-60%. Peste 55% din clientii complexului sunt straini. Acestia se inscriu mult mai din timp decat turistii romani, care asteapta pana in ultimul moment si risca sa nu mai gaseasca locuri", a mai afirmat Cornel Gaina.
El spune ca mai exista doua hoteluri in zona, Safo, de 15 camere si Tamarin, de 20 de camere, cu proprietari diferiti, dar care se vand tot prin intermediul societatii Cormoran.
Gaina este increzator in turismul romanesc, dar nu crede ca in Delta se vor aglomera investitorii.
"In zece ani, Romania va realiza cel putin 30% din PIB din turism", apreciaza Gaina. "Delta va ramane o zona protejata, dar turismul se va dezvolta. Nu cred insa ca investitorii se vor aglomera, pentru ca in Delta, costurile unei investitii sunt mai mari decat pe continent. Investitiile trebuie facute pe insule si automat cresc costurile cu tranportul, cu manipularea si cu implementarea proiectului", a mai afirmat el.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels