Companii

Consiliul de Export face birouri de afaceri externe si curata legislatia

20.04.2004, 00:00 34



"Curatarea" legislatiei romanesti de o serie de prevederi care cresc costul produselor exportatorilor va fi principalul obiectiv al Consiliului de Export, un organism public-privat de promovare a exporturilor, a carui infiintare a fost aprobata la inceputul lunii aprilie.



Prima masura concreta a Cosiliului de Export va fi infiintarea a trei birouri de afaceri - la Bohn, Moscova si Beijing - care vor avea ca scop prospectarea pietelor respective in vederea oprtunitatilor de export si promovarea produselor romanesti pe aceste piete. "Acestea vor fi conduse de un reprezentant al mediului privat si nu de functionari de stat", a precizat Grapini.



Consiliul va functiona atat la nivel macroeconomic, prin formularea unei strategii nationale a exporturilor, dar si la nivel microeconomic prin sprijinirea firmelor exportatoare, si in special a IMM-urilor pentru momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.



"Primele masuri vor fi de inlaturare a obstacolelor birocratice. La ora actuala, exista o multime de proceduri birocratice care ingreuneaza comunicarea exportatorilor cu partenerii externi si care cresc costurile produselor autohtone facandu-le necompetitive pe pietele externe. Spre exemplu, in industria confectiilor, pentru a primi o mostra de produs din strainatate sunt necesare aceleasi documente si acelasi timp pentru aprobari ca si in cazul unui tir de marfa", a explicat Maria Grapini, presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), al grupului de firme Pasmatex si copresedinte al Consiliului de Export.



Una din sarcinile Consiliului va fi de a culege informatiile concrete de la exportatorii din fiecare industrie, de a le centraliza si, de a propune modificarea legislatiei acolo unde este cazul.



"Consiliul de Export isi propune stabilirea unei strategii nationale a exporturilor dar in acelasi timp rezolvarea unor probleme practice cu care se confrunta exportatorii. Originalitatea acestui organism este ca reuneste cele mai importante sectoare ale economiei: autoritatile, asociatiile patronale, profesionale, mediul bancar, institute de statistica si prognoza", a spus Eugen Dijmarescu, ministru delegat pentru comert in cadrul Ministrului Economiei si Comertului (MEC), care este si presedintele Consiliului.



Maria Grapini a subliniat ca acest organism are sanse sa nu devina birocratic pentru ca pe fiecare luna va fi facut un "feed-back" al activitatii.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels