Constructii

Tiriac: Dupa ce se vor darama blocurile lui Ceausescu, vine al doilea val in imobiliare

15.09.2008, 22:22 70

Ion Tiriac, omul de afaceri care controleaza un business anual de 2,2 mld. euro derulat in jurul holdingului care-i poarta numele, spune ca necesarul Romaniei in sectorul imobiliar este de aproximativ 2 milioane de locuinte in acest moment.

"Dupa ce se vor darama blocurile construite pe vremea lui Ceausescu, va veni cel de-al doilea val in imobiliare. Romania are nevoie de 2 milioane de locuinte, indiferent cum faci calculele. In Europa cele mai ieftine locuinte pornesc de la aproximativ 1.800-2.000 de euro pe metrul patrat, pret la care se va stabiliza piata si la noi. Cel mai scump este in Monte Carlo, unde un metru patrat ajunge si la 100.000 de euro", a declarat pentru ZF omul de afaceri Ion Tiriac. El considera ca printre factorii care au determinat inasprirea conditiilor de creditare pentru achizitia de locuinte se numara si criza imobiliara din Statele Unite.

Desi investitiile Holdingului Tiriac se concentreaza in imobiliare si auto, omul de afaceri este de parere ca unul dintre cele mai dinamice sectoare in acest moment este cel al bunurilor de consum, cel imobiliar fiind afectat atat de pretul in crestere al terenurilor, cat si de cel al materiilor prime.

"Toata lumea are nevoie de mancare, haine si in general de bunuri de consum. Ar fi mult mai sanatos daca toata lumea ar merge cu bicicleta, dar oamenii vor sa-si cumpere masini. In ceea ce priveste imobiliarele in Europa, cimentul costa aproximativ 70 de euro pe tona, in Bucuresti pretul ajunge la 140 de euro datorita cartelurilor", a spus el.

Tiriac a declarat ca are de mai mult timp planuri pentru a infiinta o fundatie, dar nu a putut din cauza barierelor legislative. "Am la bani de nu stiu ce sa fac cu ei. Doream sa pun o suta de milioane de dolari, dar nu mi-a permis legea de doi ani sa fac fundatia. Am vorbit si cu presedintele Basescu, si cu premierul Tariceanu."

Cele mai mari afaceri ale lui Tiriac au fost generate anul trecut de divizia auto.

Tiriac Auto, divizia holdingului care detine importatorii marcilor Ford, Hyundai, Mitsubishi Jaguar si Land Rover, a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 900 de milioane de euro.

Acest rulaj claseaza Tiriac Auto pe locul doi in topul jucatorilor de pe piata importurilor auto, compania fiind depasita numai de Porsche Romania, companie care a inregistrat in 2007 afaceri de peste un miliard de euro.

In 2008 estimarile oficialilor Tiriac Holding pe businessul auto indica o cifra de afaceri de 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 60%.

Potrivit lui Ion Tiriac, problema importurilor de automobile second-hand este una relativa, deoarece si companiile pot aduce masini vechi pe care sa le comercializeze pe piata locala si sa obtina profit.

"In Romania piata auto poate ajunge lejer la 500.000-600.000 de autovehicule, daca ne uitam la exemplul Spaniei, pe care s-a ajuns, la o populatie de aproape 40 mil. locuitori, la o piata de 1,6 mil. masini, chiar si dupa aceasta 'revolutie' a importurilor de 'harburi' din Europa de Vest", a spus fostul tenisman.

Ion Tiriac a participat luni la hotelul Radisson la premierea medaliatelor cu aur in proba de dublu rame din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Georgeta Andrunache si Violeta Susanu, de catre firma Tempo Advertising.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO