Companii

Constructiile de locuinte au urcat cu 70% vanzarile Prolemn pe piata locala

13.02.2007, 19:13 34

Compania Prolemn din Reghin, care realizeaza produse stratificate din lemn, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 50 mil. dolari (40 mil. euro), in linie cu estimarile initiale, fata de peste 40 mil. dolari (33,6 mil. euro) la sfarsitul lui 2006.
"Vanzarile pe piata interna ale Prolemn cu crescut cu circa 70% si cu aproximativ 30% la export", a declarat pentru ZF Mehmet Ilhan, director de vanzari si planificare al Prolemn.
Ilhan a precizat ca la baza ascensiunii puternice a vanzarilor pe piata interna s-a aflat dezvoltarea sectorului constructiilor de locuinte. Anul trecut piata constructiilor a avansat cu aproximativ 20%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Pentru acest an, Prolemn si-a bugetat o cifra de afaceri de 70 mil. dolari. Prolemn realizeaza in principal fete de usi, dar si placaje pentru constructii, paneluri, usi si panouri masive.
"Productia Prolemn se orienteaza in proportie de 87% la export, restul fiind reprezentat de vanzarile locale", a mai spus Ilhan. Principalele piete externe sunt Grecia, Turcia, Bulgaria, dar si Rusia si alte tari din Europa de Vest.
"Capacitatea de productie anuala a unitatii de la Reghin este de 15 milioane de bucati de fete de usi", a precizat directorul de vanzari al Prolemn. La finalul anului trecut, in cadrul Prolemn lucrau aproximativ 1.400 de oameni. Pe platforma din Reghin exista patru unitati de productie a materialelor destinate industriei mobilei, cum ar fi placaje, cherestea, furnir, panel, tego.
Actionarul majoritar al Prolemn este compania Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia. Kastamonu a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat.
Anul trecut, grupul turc analiza posibilitatea construirii unei fabrici de PAL melaminat in Romania sau Bulgaria. Pentru Romania, locatiile vizate erau in judetele Braila si Galati, insa in final, Kastamonu a ales Bulgaria. Decizia grupului turc a venit pe fondul unui conflict pe care acesta il avea cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Totodata, reprezentantii Prolemn au precizat ca decizia a fost determinata si de legislatia instabila din Romania.
Prin contractul de privatizare, Kastamonu Entegre s-a obligat la investitii de 75 mil. dolari (78 mil. euro) in perioada august 1998-decembrie 2002. AVAS a actionat in justitie anul trecut compania din Turcia pentru nerespectarea la timp a obligatiilor investitionale asumate, intrucat aceasta a alocat 50 mil. dolari (52 mil. euro), in perioada respectiva. Reprezentantii Prolemn au precizat ca firma turca a fost pusa in imposibilitatea de a investi cele 75 mil. dolari de modificarile legislative, si ca au instiintat AVAS de acest lucru.
Anul trecut, Prolemn a anuntat o majorare de capital de 117,5 mil. lei (32,6 mil. euro), pana la 235,9 mil. lei (65,6 mil. euro), pentru realizarea unor investitii in tehnologie.
Grupul turc Kastamonu Entegre mai are trei unitati de productie in Turcia, una in Bulgaria si una in Bosnia si intentioneaza sa devina din ce in ce mai activa in regiunea Balcanilor.
Alte companii care activeaza in domeniul prelucrarii lemnului sunt Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Egger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO