Companii

Constructorul mallurilor lui Dascalu: Contractia din imobiliare ne-a impins catre infrastructura

Constructorul mallurilor lui Dascalu: Contractia din imobiliare ne-a impins catre infrastructura

Build Corp a fost implicata, printre altele, in constructia centrului comercial Iulius Mall din Suceava

13.09.2009, 15:53 765

Build Corp a fost implicata in ultimii ani in constructia celorpatru malluri ale Iulius Group din Iasi, Timisoara, Cluj si Suceavasi construieste proiectul imobiliar mixt Palas Iasi (birouri,rezidential, comercial), care va atrage investitii totale de 250mil. euro.

Compania si-a schimbat anul acesta strategia si a investit inmajorarea capacitatilor de productie a elementelor prefabricatepentru infrastructura rutiera, in conditiile in care investitiilede pe piata imobiliara s-au redus.

"In conditiile contractiei din domeniul imobiliar, ne-amorientat spre largirea capacitatilor de productie a elementelor deinfrastructura rutiera. De exemplu, pentru unele elemente amcrescut de trei ori capacitatea de productie pentru a putearaspunde cererii", spune Ivanescu.

Renunta la rau-platnici

In plus, din cauza intarzierii platilor de la clienti, companiaa decis sa-si livreze produsele doar catre cei care au o capacitatebuna de plata, chiar daca anvergura acestora era mai mica.

"Am reusit astfel sa nu reducem foarte mult cantitatile vandutesi sa avem un grad de incasare satisfacator", explica Ivanescu.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 132 mil.euro, in crestere cu 81% fata de anul precedent, fiind unul dintreprimii 10 constructori din tara. Insa pentru anul acesta Ivanescuestimeaza o scadere a businessului. "Inregistram in mod firesc ousoara diminuare a cifrei de afaceri pe segmentul de constructii,insa avem cresteri pe partea de productie de elementeprefabricate."

Otranzactie in 2006

Build Corp a achizitionat in 2006 producatorul de prefabricateSomaco Iasi si este in prezent unul dintre principalii furnizoridin Moldova de elemente folosite pentru constructia de drumuri sipoduri (elevatii, aripi, grinzi, cadre armate si precomprimate,grinzi precomprimate).

A renuntat la 120 de angajati

Build Corp a resimtit anul acesta efectele crizei financiare,odata cu scaderea investitiilor imobiliare si a decurs la negocierimai intense cu furnizorii, pentru obtinerea unor termene de platamai mari, a rationalizat consumul si a optimizat ocupareapersonalului.

"Societatea noastra nu a inchis niciun sector de activitate, cia incercat in permanenta identificarea de noi clienti", sustineIvanescu. Compania si-a redus numarul de angajati de la 591 depersoane la inceputul anului, la 475 de salariati in lunaaugust.

"Principalele probleme cu care ne-am confruntat de la inceputulanului 2009 au fost intarzierile mari la incasarea creantelor de ladebitorii nostri, inflexibilitatea institutiilor financiare de areinnoi angajamentele existente si de a facilita accesul la surselede finantare, restrangerea comenzilor pe piata constructiilor."

Extind mallul din Timisoara

Compania este implicata in prezent in extinderea centruluicomercial Iulius Mall Timisoara, dezvoltat de Iulius Group,compania omului de afaceri Iulian Dascalu, cu circa 90.000 de metripatrati construiti, dublandu-i astfel suprafata. "Lucrarile sunt ingrafic si vor fi terminate la sfarsitul lunii octombrie 2009,valoarea contractului de antrepriza fiind de circa 60 de milioanede euro", afirma administratorul Build Corp. Compania executa unalt proiect dezvoltat de Iulius Group in parteneriat cu PrimariaIasi, denumit Palas Iasi, care va avea circa 250.000 de metripatrati si cu o valoare contractata de 200 mil. euro.

Build Corp, companie infiintata in 2001, este detinuta de GeorgeIvanescu, 33 de ani, in proportie de 95% si de Stela Fodor, cu oparticipatie de 5%, directorul executiv al Iulius Group.

Ivanescu enumera problemele din constructii

  • Intarzierile mari la incasarea creantelor de la debitori
  • Inflexibilitatea institutiilor financiare de a reinnoiangajamentele existente si de a facilita accesul la sursele definantare
  • Restrangerea comenzilor pe piata constructiilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO