Companii

Consumul de tevi ar putea creste cu 5-10% cu ajutorul statului, altfel in cel mai bun caz stagneaza

Consumul de tevi ar putea creste cu 5-10% cu ajutorul statului, altfel in cel mai bun caz stagneaza
03.06.2010, 23:32 176

Cea mai mare problema pentru acest an ramane achitareadatoriilor din partea statului, care ar permite deblocareaindustriei constructiilor, afirma reprezentantii grupuluiTeraplast, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata.

Datoriile s-au rostogolit de la administratiile locale pana laconstructorii de lucrari de infrastructura si pana la producatoriide tevi. Piata de tubulatura PVC a scazut anul trecut cuaproximativ 20% fata de nivelul din 2008, iar ritmul de crestereestimat pentru acest an nu va acoperi diminuarea van zarilor din2009.

"Piata de tubulatura PVC s-a cifrat anul trecut la aproximativ40 de milioane de euroo, ceea ce inseamna ca s-a situat ca valoarela aproximativ 80% din cifra inregistrata in 2008. Pentru acest anestimam o valoare de 45 de milioane de euro, iar in volum ocrestere de aproximativ 2-3% fata de 2009", a declarat MariusAlbescu, directorul de dezvoltare strategica a Teraplast.

Pe segmentul de tubulatura PE, scaderea pietei din 2009 a fostusor mai temperata, de putin peste 9% comparativ cu nivelul dinanul precedent. La fel ca in cazul tubulaturii PVC, nici in acestcaz, estimarea de crestere din 2010 nu este suficienta pentru aacoperi scaderea de anul trecut.

"Piata de tubulatura PE a ajuns in 2009 la nivelul de 68 demilioane de euro, fata de valoarea de 75 de milioane de euro in2008. Pentru 2010 estimam ca piata va creste cu aproximativ 5% fatade 2009", a precizat Alexandru Tabaran, directorul comercial alcompaniei Politub, specializata in productia de tubulatura PE.

Teraplast a inregistrat in 2009 o cota de piata pe segmentul detubulatura PVC cuprinsa intre 40% si 42%, in timp ce pe segmentulde tubulatura PE cota de piata a companiei Politub, subsidiaraTeraplast, a fost de 15-18%.

Compania a inregistrat anul trecut la nivel consolidat o cifrade afaceri de 188,2 milioane de lei, in scadere cu doar 3,5% fatade afacerile din 2009. "Obtinerea acestei valori este cu atat maiimportanta cu cat cererea din piata s-a diminuat in contextul crizei economice. Teraplast areusit astfel sa aiba o evolutie peste principalele piete pe careactiveaza, care au inregistrat scaderi de cel putin 20%", aprecizat Albescu.

Afaceri in crestere

Pentru acest an compania si-a bugetat o cifra de afaceri de 234de milioane de lei, in crestere cu 24% fata de 2009. Miza in 2010cade pe sectorul infrastructurii utilitare si de mediu si nu peinvestitiile din mediul privat, in conditiile in care pentruindustria imobiliara din acest an este estimata in cel mai bun cazo stagnare a afacerilor.

"Compania a mizat la momentul realizarii bugetului in special peo crestere a sectorului de infrastructura, acolo unde Romania arefoarte mult de recuperat pentru a fi la standardele europene siunde exista posibilitati de finantare din partea Uniunii Europene,in timp ce pe segmentul proiectelor rezidentiale si nonrezidentialese anticipeaza in cel mai fericit caz stagnari", a precizatAlbescu. Spre exemplu, in Romania aproximativ 48% din locuinte nuau acces la sistemul public de canalizare, iar peste 35% dintreacestea nu au acces la sistemul de alimentare cu apa potabila.

In plus fata de investitiile noi ale statului in lucrarile deinfrastructura utilitara, reluarea cresterii pietei de tubulaturapare sa fie conditionata in acest an si de reluarea creditarii inmediul privat, care ar putea duce la o reluare a investitiilor inimobiliare.

"Evolutia afacerilor din 2010 va depinde si de relansareacreditarii din partea institutiilor bancare pentru proiecteleprivate, dar si de promptitudinea cu care institutiile statului voraccesa cofinantarea pentru proiectele publice realizate cu banieuropeni", a mai spus Albescu.

Sunt asteptate datoriile de la stat

De asemenea, un alt factor care ar sprijini piata de tubulaturain acest an este achitarea datoriilor statului catre constructoripentru lucrarile realizate pana in prezent, dar si asigurareacofinantarii pentru proiectele care beneficiaza de finantareeuropeana.

"Piata constructiilor are un caracter sezonier, astfel ca inprimele trei luni ale anului nu au fost modificari semnificative inceea ce priveste nivelul cererii. In urmatoarele luni ale anului2010 ne asteptam la o perioada mai buna pentru principalele pietepe care compania activeaza, cu conditia ca statul sa isi plateascadatoriile catre companiile de constructii", a adaugat Albescu.

Neplata datoriilor de catre autoritati ar putea duce la oblocare a industriei de profil, in conditiile in care cea mai mareproblema pentru constructori in aceasta perioada este incasareabanilor pentru lucrari. "In caz contrar, desi exista proiecte,firmele de constructii se vor confrunta cu riscul de blocaje dinlipsa de lichiditati, cea mai mare problema la aceasta ora fiindaceea a inca sa rii banilor din piata", a concluzionat Albescu.

Ce mai puteti citi in Business Construct (www.zf.ro/business-construct)

  • In 5 ani s-a modernizat 5% din reteaua de drumuri si caiferate
  • Care sunt cele mai bune malluri din Capitala
  • Zece sperante in imobiliare
  • Acoperisurile, inca in ceata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO