Companii

Contract de 31 mil. euro pentru santierele Aker

25.07.2005, 19:13 26

Grupul norvegian Aker, proprietarul santierelor navale de la Braila si Tulcea, a semnat un contract de 31,3 milioane euro (250 milioane coroane norvegiene) pentru construirea unui vas in Romania.

Aker Yards, unul dintre cei mai mari constructori de nave din lume, a castigat din toamna anului trecut mai multe comenzi, cu valori intre 16 si 150 milioane de euro, pentru cele doua santiere ale sale din Romania.

Industria navala autohtona, dominata de jucatori de talie internationala, traverseaza una dintre cele mai faste perioade din istorie, pe fondul cererii mari de pe pietele din China si India. De asemenea, unii armatori isi modernizeaza flotele in conditiile in care normele internationale de siguranta din domeniul transportului naval sunt mai restrictive in ultima vreme.

Vasul, care urmeaza sa fie construit in santierele Aker din Romania, va fi livrat companiei norvegiene Volstad Shipping in februarie 2007, conform sursei citate. Cu o lungime de 93,4 metri si o latime de 19 metri, nava va avea o capacitate de transport de aproximativ 5.000 de tone. Contractul include, de asemenea, si o optiune privind construirea unui vas de acelasi tip.

Santierul naval Aker Braila a primit anul trecut o comanda de construire a sase tancuri petroliere in baza unui contract de peste 130 de milioane de euro. Pentru 2005, compania previzioneaza un profit net in jurul valorii de 1 - 1,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro.

In 2004, Aker Braila a realizat o cifra de afaceri de 20,8 milioane de euro si a trecut pe profit, raportand o valoare de 0,6 milioane de euro. Gigantul Aker Kvaerner detine prin intermediul companiei Scandinor AS un pachet de 69,5% din actiunile santierului naval de la Braila. Un alt actionar important este SIF Moldova, care are o detinere de 14,4%.

Titlurile companiei sunt listate pe Bursa Electronica Rasdaq, ultima cotatie fiind de 7 lei noi pe actiune. La acest pret, capitalizarea Aker Braila depaseste 5,8 milioane de euro.

Santierul naval de la Tulcea a fost construit in 1975 si a intrat in portofoliul Aker Yards in 2000, cand compania Aker Barttvaag a cumparat un pachet de 70% din actiunile companiei.

Avalansa de contracte de pe piata constructorilor de nave a dat un impuls puternic afacerilor santierului de la Tulcea. Aker Tulcea a primit recent o comanda in valoare de circa 150 de milioane de euro. Gradul mare de incarcare cu comenzi a facut ca forta de munca angajata sa fie insuficienta, conducerea companiei anuntand la inceputul anului ca este gata sa suplimenteze personalul din santier.

Aker Tulcea estimeaza pentru acest an o triplare a cifrei de afaceri obtinute in 2004, cand s-a situat la aproximativ 40 de milioane de euro.

Cererea in crestere de nave pe piata internationala a pus pe val in ultimii doi ani santierele navale din Romania, care ani de zile s-au confruntat cu o scadere dramatica a activitatii. Anul trecut, multi operatori au raportat deja o majorare a volumului de afaceri, lucru care nu s-a reflectat obligatoriu si in marjele de profit, afectate mai ales de cresterea cotatiei otelului pe piata internationala. "Boom" - ul pietei constructorilor de nave este acum in plina desfasurare, operatorii fiind "acoperiti" cu contracte pana in 2007 - 2008.

Recordul absolut a fost stabilit in primavara acestui an de catre santierul naval Daewoo Mangalia Heavy Industries, aflat in proprietatea grupului sud-coreean Daewoo, prin semnarea cu armatorii germani a doua contracte cu o valoare cumulata de aproximativ 800 milioane de dolari (615 milioane de euro).

Treptat, industria navala a devenit o afacere tentanta si pentru banci, care sunt atente la oportunitatile aparute pe o piata cu un mare potential. Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din sistemul local, si Citibank Romania, filiala celui mai mare grup financiar din lume, s-au implicat deja in emiterea de garantii pentru contracte de valori mari in aceasta industrie. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO