Companii

Contractele cu statul au săltat afacerile Romstrade cu 30%

Contractele cu statul au săltat afacerile Romstrade cu 30%

Compania de construcţii Rom­strade, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache, a consemnat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de minim 30%, până la cel puţin 175 de milioane de euro, datorită noilor contractele de infrastructură câştigate, dar şi a îmbunătăţirii încasărilor pentru proiectele în construcţie.

Avansul cifrei de afaceri vine după ce în 2010 compania şi-a înjumătăţit businessul, până la 134,5 milioane de euro, în contextul în care noile investiţii în infrastructură au fost destul de moderate în acel an.

De altfel, Romstrade a primit anul trecut aproape 110 milioane de euro de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, fiind al doilea cel mai bine plătit constructor român, după Spedition UMB (controlat de Dorinel Umbrărescu).

Romstrade mizează anul acesta pe afaceri de 200 de milioane de euro, nivel similar celui înregistrat în anul 2007. "Estimăm să ajungem din nou la o cifră de afaceri în jur de 200 de milioane de euro, în acest an", a declarat Gheorghe Răcaru, director de strategie şi dezvoltare al grupului de firme controlat de Nelu Iordache, cu activităţi în construcţii, transport aerian şi agricultură.

Compania intenţionează să participe şi la următoarele licitaţii de infrastructură rutieră, în prima parte a anului urmând să fie scoşi la licitaţie 111 kilometri de autostrăzi cu o valoare contractuală estimată la 1,1 miliarde de euro. "Auzim că se mai scot nişte segmente de autostradă, chiar şi pe autostrada Transilvania, şi suntem interesaţi să participăm", a spus Răcaru.

2011 a fost un an plin pentru constructorul cu sediul în judeţul Giurgiu: Romstrade şi-a adjudecat anul trecut cele mai multe proiecte de infrastructură, cu o valoare de cel puţin 258 de milioane de euro, în zona de sud a ţării, Oltenia şi Muntenia, potrivit unei analize anterioare a ZF. Pe lângă aceste contracte, firma lui Nelu Iordache a mai câştigat contracte cu greutate şi în alte zone ale ţării. Astfel, compania construieşte alături de portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao şi Donrep Construct (firmă controlată de Dragoş Niculae) circa 22 de kilometri din autostrada Nădlac-Arad pentru 91,2 milioane de euro. De asemenea, Rom­strade reabilitează alături de Primacons Călăraşi (Marian Niţu) drumurile judeţene şi locale din judeţele Arad şi Bihor pentru 125,5 milioane de euro.

Compania a ieşit cu oferte şi în afara României şi aşteaptă rezultatele unei licitaţii la care a participat în Irak, dar nu are în vedere şi alte destinaţii externe, bazându-se în continuare pe proiecte locale.

"Sunt atât de multe de făcut în România încât va fi de muncă pentru următorii 25-30 de ani la toate companiile", a mai spus Răcaru.

Din grupul de firme controlat de Nelu Iordache fac parte mai multe companii, cele mai importante fiind Romstrade şi operatorul aerian low-cost Blue Air. Potrivit lui Răcaru, afacerile consolidate ale grupului s-au situat în 2011 la aproape 500 milioane euro, de la 400 milioane euro în anul anterior.

Nelu Iordache a intrat în liga mare a "regilor asfaltului" în 2007, în timpul guvernării PNL, când afacerile Romstrade au ajuns aproape de pragul de 200 de milioane de euro, după ce cu un an înainte businessul era de doar 18,5 milioane de euro.


2011, un an cu contracte de peste 300 mil. euro

Cele mai importante trei contracte de infrastructură rutieră câştigate anul trecut de Romstrade:

  • Reabilitarea drumurilor judeţene şi locale din judeţele Prahova, Giurgiu şi Ilfov pentru 186 de milioane de euro.

  • Construcţia a 22,2 km din autostrada Nădlac-Arad pentru 91,2 milioane de euro. Compania lucrează la acest tronson cu portughezii de la Monteadriano Engenharia e Construcao şi Donrep Construct (firmă controlată de Dragoş Niculae).

  • Reabilitarea a 52,8 km din DN 6 Alexandria-Craiova pentru 32,5 milioane de euro. Romstrade lucrează la acest proiect alături de spaniolii de la Ezentis Infraestructuras şi Euro Construct Trading '98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO