Companii

Contraoferta Broadhurst pentru Rafinaria Astra

10.03.2003, 00:00 26

Fondul de investiti Broadhurst, unul din principalii actionari ai Rafinariei Astra din Ploesti va lansa la Bursa o oferta de cumparare pentru 23,4% din actiunile rafinarie la pretul de 630 lei/actiune, au anuntat reprezentantii Broadhurst. Valoarea ofertei este de 4,5 milioane de dolari.
Pe piata mai exista in vigoare o oferta pentru actiunile rafinariei, lansata de firma Kreyton Limited, inregistrata in Insulele Virgine. Aceasta ofera un pret de 600 lei/actiune. Kreyton a transferat la Bursa, anul trecut, de la grupul InterAgro al omului de afaceri Ioan Niculae 9,9% din actiuni, si pentru a-si mari detinerea este obligata sa lanseze o oferta publica. Brokerii nu stiu cine se afla in spatele companiei; prospectul de oferta precizeaza doar ca societatea are capitalul impartit in actiuni la purtator. Potrivit unor surse din piata bursiera, Kreyton Limited a finantat importuri de petrol contractate de rafinarie, iar preluarea pachetului a fost negociata cu Interagro pentru stingerea unor datorii.
Brokerii spun ca intentia Broadhurst, care detine 21% din actiuni,  este de a impiedica transferul la pretul oferit de Kreyton. Siminel Andrei, directorul general al New Century Holdings, societatea care administreaza fondul Broadhurst, spune ca se va adresa CNVM daca actiunile vor fi transferate celuilalt ofertant, atata timp cat oferta Broadhurst este mai buna. "Vanzatorul este obligat sa vanda celui care ofera un pret mai mare, iar CNVM este obligata sa mentina o piata ordonata," a comentat Andrei.
Rafinaria Astra a fost achizitionata in 1997 de grupul de firme Interagro, principalii actionari fiind Asirom Bucuresti, detinuta de asemenea de Interagro, cu 35,53% din capital, Interagro Bucuresti - 15,7%, fondul de investitii Broadhurst - 21,32%, Kreyton - 9,99% si o persoana fizica Crestin Vasile- 9,4% din capitalul social.
La Bursa, actiunile rafinariei se tranzactioneaza sub pretul celor doua oferte. Ultima tranzactie de vineri s-a realizat la 590 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companiei este de 16,5 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO