Companii

Costache, AMPOST: Situaţia absorbţiei fondurilor UE în primul semestru nu e îmbucurătoare. Beneficiarii nu au depus cereri de rambursare consistente

Costache, AMPOST: Situaţia absorbţiei fondurilor UE în...

Autor: Andreea Neferu, Bogdan Alecu

08.07.2014, 12:18 384

Beneficiarii programului de finanţare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013 nu au depus cereri de rambursare “consistente” în prima jumătate a anului, astfel că gradul de absorbţie a banilor europeni a fost mai redus decât ţinta propusă în primele şase luni, a declarat Cătălin Costache, director direcţia programare al Auto­rităţii de Mana­gement pentru Programul Ope­ra­ţional Sectorial Transport (AMPOST), în cadrul conferinţei “Mediafax Talks about Transport & Logistics”.

“Pentru 2014, ţinta de absorbţie este de 1,1-1,2 miliarde de euro. Situaţia absorbţiei în semestrul 1 nu este însă îmbucurătoare. Doar 30% din ţinta propusă a fost realizată. Cauza este performanţa foarte slabă a circuitului lucrărilor, avizărilor plăţilor şi rambursărilor. Beneficiarii programului nu au depus cereri de rambursare consistente”, a spus Costache.

CNADNR şi CFR SA sunt principalii beneficiari ai POS-T, circa 95% din alocările acestui program îndreptându-se către cele două companii.

Dacă la începutul anului acesta, rambursările totale de la Comisia Europeană pe POS-T se ridicau la 876 de milioane de euro, la finalul lunii mai acestea crescuseră la 1,383 miliarde de euro, potrivit datelor de la Ministerul Fondurilor Europene. Pentru anul acesta, plafonul de decomitere (suma pe care România este obligată să o absoarbă pentru a nu pierde bani) este de 690 de milioane de euro, potrivit lui Costache.

România a atras până la finalul lunii mai doar o treime din cele 4,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a alocat pe programul de finan­ţare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013. Deşi este într-o cursă contra cro­no­metru, în care mai poate atrage celelalte 3 mld. euro disponibile doar până la finalul lui 2015, statul a autorizat cereri de rambursare a banilor europeni de doar 53 de milioane de euro în primele cinci luni ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO