Companii

Costin Borc pleaca la cartierul general al Lafarge din Paris

05.04.2006, 00:00 207

Costin Borc, 40 de ani, a parasit de la 1 aprilie pozitia de presedinte - director general la Lafarge Agregate si Betoane, una din companiile Lafarge din Romania, fiind cooptat la nivelul conducerii centrale a grupului francez.

El va ocupa pozitia de director de dezvoltare si strategie pe divizia de ciment. Fost consilier coordonator al primului-ministru Radu Vasile in anii 1998 - 1999, Costin Borc si-a luat doctoratul la Universitatea Wisconsin Madison in 2000, iar apoi a fost cooptat de Lafarge pentru una din fabricile sale din SUA.

Conducerea operatiunilor Lafarge din Romania din sectorul de betoane si agregate a preluat-o in 2002. Sub conducerea sa, compania s-a pozitionat ca unul dintre cei mai mari jucatori de profil. Pozitia lui Borc in fruntea Lafarge Agregate si Betoane este de acum ocupata de catre Bruno Daniel Roux, care pana acum era responsabil de activitatea de agregate in cadrul firmei.

Consiliul de administratie al Lafarge Agregate si Betoane a fost mandatat sa negocieze un credit de 55 mil. RON, inclusiv durata si nivelul dobanzii imprumutului. O alta decizie a actionarilor a vizat repartizarea profitului net al companiei inregistrat in 2005, in valoare de 2,4 milioane lei.

Astfel, actionarii vor primi dividende in valoare de 2,3 milioane lei, restul sumei urmand sa fie constituita ca rezerve. La valoarea de 2,3 milioane de lei se mai adauga 3,88 milioane lei din rezervele constituite in anii anteriori. Valoarea bruta a dividendului a fost stabilita la 1,04 lei pe actiune.

Capitalizarea companiei pe Rasdaq este de 20,31 mil. euro la un pret de 11,9 lei pe actiune.

Principalul actionar al Lafarge Agregate si Betoane este producatorul de ciment Lafarge Romcim, cu 84,6% din capitalul social.

Un alt actionar important, care controleaza 10,3% din actiuni, este SIF Muntenia. Compania a raportat in primele noua luni ale acestui an pierderi de 220.000 de euro si o cifra de afaceri in scadere cu 25% pana la 12 mil. euro.

Grupul francez Lafarge, unul dintre principalii producatori de ciment atat la nivel mondial, cat si in Romania, este reprezentat pe piata romaneasca de companiile Lafarge Romcim, Lafarge Agregate si Betoane, Lafarge Arcom Gips si partenerii din domeniul materialelor pentru acoperisuri Bramac Sisteme de Invelitori si Schiedel Sisteme de Cosuri.

Francezii de la Lafarge au intrat pe piata romaneasca in 1997, de atunci au investit peste 300 mil. euro. Afacerile Lafarge in Romania depasesc 200 mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO