Companii

Covalact: afaceri de 8,4 mil. euro, in crestere cu 9%

13.09.2006, 19:19 134

Producatorul de lactate Covalact din Sfantu-Gheorghe, unul dintre primii zece jucatori din piata locala, a inregistrat in primele sapte luni din acest an o cifra de afaceri de 8,4 mil. euro, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada din 2005. Profitul companiei a trecut de 450.000 de euro, valoare aproape dubla fata de cea consemnata in perioada ianuarie-iulie 2005.
"Am incercat o mai buna administrare a costurilor, am facut economii la energie si am obtinut si randamente mai bune", a declarat Ioan Balan, director general al Covalact.
El a mai spus ca cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe segmentul de lapte praf (n. red. - care acopera o treime din vanzarile companiei) si pe unt. "Piata de lactate proaspete a stagnat, iar cresterile au venit din alte categorii", a mai spus Balan.
Covalact este un furnizor important de lapte praf pentru sectorul industrial, pentru producatori de inghetata, patiserii sau producatori de ciocolata.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 16 mil. euro, in crestere cu peste 15% fata de 2005. Covalact a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de lei (13,6 mil. euro), in crestere cu 12% fata de 2004.
Potrivit estimarilor proprii, Covalact detine o cota de piata de 2%. In anumite zone vanzarile companiei sunt mai insemnate, de exemplu in judetul Covasna cota de piata a Covalact este de peste 50%. In alte judete, precum Constanta sau Bacau, compania detine doar 3-4% din piata.
"Vrem sa ne intarim prezenta la nivel national si vom creste forta de vanzari pana la sfarsitul anului", a mai spus Balan.
Anul acesta, compania va investi aproximativ 1,5 milioane de euro in echipamente de productie, dar si pentru imbunatatirea sistemului de colectare a laptelui.
Investitiile din 2005 au depasit 2 milioane de euro si au vizat extinderea capacitatilor de productie, o parte din aceste investitii fiind realizate prin intermediul fondurilor Sapard.
Covalact a fost privatizata in 1994 prin metoda MEBO, iar in acest moment 10 actionari detin 80% din capital, restul fiind detinute de 200 de alti actionari (fosti si actuali salariati, producatori de lapte, parteneri ai companiei).
Producatorul de lactate din Sfantu Gheorghe lucreaza de mai mult timp cu grupul olandez din industria alimentara Campina, care detine o linie de productie in cadrul Covalact destinata exclusiv pietei interne.
Cele doua companii au realizat impreuna o investitie de 1,5 mil. euro, fiecare cate o jumatate de milion de euro, restul sumei reprezentand o finantare din partea statului olandez.
Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina). Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, din care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO