Companii

Craiova si Iasi atrag investitii de 140 mil. euro in doua centre comerciale

31.10.2006, 11:48 26

Doua companii cu actionariat elen, Epsilon si Omilos, vor investi 140 milioane de euro in urmatorii ani la Craiova si Iasi, pentru constructia a doua centre de comerciale, care vor suplimenta stocul spatiilor de retail din aceste orase cu peste 100.000 metri patrati.
"Proiectul Craiova Mall va fi dezvoltat in apropiera parcului Romanescu si va avea o suprafata de 48.000 metri patrati, structurati pe trei niveluri, investitia necesara fiind de aproximativ 40 milioane de euro", a declarat Luiza Moraru, managerul departamentului de retail al companiei imobiliare Eurisko.
Principala tinta a Craiova Mall sunt cei 100.000 de locuitori care traiesc in cartierele din imediata apropiere a parcului. In alegerea orasului o contributie importanta a avut-o si faptul ca judetul Dolj se afla pe locul patru intr-un clasament al veniturilor pe cap de locuitor, pe intreaga tara, potrivit acelorasi surse.
Lucrarile de constructie la acest centru comercial vor incepe in luna februarie a anului viitor si vor fi finalizate in luna aprilie a anului 2008.
Proiectul va cuprinde un supermarket de 8.000 metri patrati, dar si elementele specifice zonelor de entertainment din mall-uri, precum un cinematograf, sala de billiard sau bowling.
Agentul acestui proiect, compania de consultanta imobiliara Eurisko, se afla in discutii cu mai multe companii, dar nu au dorit sa dezvaluie numele potentialilor chiriasi ai Craiova Mall.
Craiova Mall va fi dezvoltat de compania cu actionariat elen Epsilon, care are la activ mai multe proiecte in Atena, dar si proiecte pe segmentul rezidential in Romania, potrivit reprezentantilor Eurisko. In Craiova sunt prezente mai multe lanturi de centre comerciale, precum Metro, Selgros sau Billa, dar si Pic Hypermarket, centru comercial din grupul fratilor Penescu.
Centrul comercial Era Park de la Iasi va fi dezvoltat in doua etape, pe un teren de 35 de hectare situat la intrarea in oras, in cartierul Pacurari, prima etapa urmand a fi finalizata in prima jumatate a anului 2008. Investitia totala in acest centru comercial este estimata la 100 milioane de euro, investitorii fiind compania greceasca Omilos, care mai are la activ un Praktiker la Craiova. Proiectul va cuprinde un hipermarket Carrefour, dar si alti jucatori importanti pe piata locala de retail, precum lantul de electronice si electrocasnice Media Galaxy, reteaua de bricolaj Praktiker, Mobexpert, sau McDonald's, pe segmentul de food-court.
"Galeriile comerciale din hipermarketul Carrefour vor avea o suprafata de 12.000 metri patrati, in timp ce spatiul de vanzare se va intinde pe 9.000 metri patrati", a precizat Moraru.
Era Park se va intinde in prima faza pe o suprafata de 42.000 metri patrati, iar in a doua faza va fi construit un mall, cu o suprafata de 27.000 metri patrati. Complexul va dispune totodata de aproximativ 3.000 de locuri de parcare.
Pentru cinematograful care va fi construit in cadrul mall-ului din Era Park s-a incheiat o intelegere cu un operator, insa reprezentantii Eurisko nu au dorit sa precizeze numele acestuia.
In Iasi sunt deja prezente lanturi comerciale precum Billa sau Selgros dar, totodata, si doua mall-uri, Iulius Mall si Moldova Mall.
Anul acesta au fost intensificate investitiile din segmentul de spatii comerciale, dupa sosirea marilor lanturi de magazine precum Real, Spar, Auchan si extinderea jucatorilor deja prezenti. Ca si in anii precedenti, oferta de spatii comerciale existenta la sfarsitul anului 2005 a fost redusa in comparatie cu nivelul cererii si potentialul de dezvoltare al pietei.
Pentru urmatorii ani sunt anuntate 23 de proiecte comerciale, in vizorul investitorilor fiind orasele cu o populatie cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de locuitori, care pot absorbi unul, maximum doua centre comerciale de mari dimensiuni, potrivit reprezentantilor Eurisko. In cele mai mari orase din tara, precum Constanta sau Timisoara, exista deja cel putin un centru comercial modern, dar atentia investitorilor a inceput sa se indrepte in ultimii ani si inspre orase ceva mai mici, precum Bacau, Targu -Mures sau Ramnicu- Valcea.
Mall-urile din provincie au devenit, la randul lor, obiectul unor tranzactii de zeci de milioane de euro, dupa ce investitorii britanici au achizitionat astfel de centre comerciale in Brasov si Iasi.
Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties a preluat Moldova Mall, din Iasi, printr-o tranzactie de 34,5 milioane de euro, incheiata in prima parte a anului, care a generat un randament de 9%, in timp ce compania Dawnay Day Carpathian a cumparat de la doua companii romanesti centrul comercial MacroMall din Brasov, tranzactia in valoare de 19 milioane de euro reprezentand prima investitie a firmei britanice pe piata imobiliara romaneasca.
Cea mai mare tranzactie de pe piata locala a avut loc tot in Bucuresti, unde Victoria Holding si doua persoane fizice britanice au achizitionat complexul comercial City Mall de la firma Jaguar Development, pentru 46 milioane de euro. Vanzarea City Mall a avut loc in primul trimestru al anului.
Piata spatiilor comerciale din provincie recupereaza treptat decalajul fata de Bucuresti, dupa ce ani de zile investitiile semnificative in orasele de dimensiuni medii au intarziat sa apara.

Proiecte de centre comerciale din provincie
Primul mall din provincie a fost deschis in urma cu mai bine de cinci ani la Iasi, de catre Iulius Group, care a mai finalizat intre timp un mall la Timisoara si are doua proiecte pentru Cluj si Suceava.
Polus Transilvania, companie controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany, a anuntat ca va dezvolta doua dintre cele mai mari centre comerciale de pe piata locala, in Cluj si Constanta, in urma unor investitii de peste 100 milioane de euro fiecare
Constanta se numara printre orasele cu cea mai mare efervescenta pe sectorul de retail, la malul marii fiind anuntate alte trei proiecte, City Park Mall, TOM si Constanta Mall, cu o valoare totala de 130 mil. euro
Proiecte de dimensiuni mai mici sunt in marea majoritate a oraselor de provincie de peste 150.000 de locuitori, precum Bacau, Pitesti sau Galati, investitia necesara dezvoltarii acestora, fiind cuprinsa intre 30 si 45 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO