Companii

Credit pentru Electrica de 50 milioane dolari

22.03.2004, 00:00 15



Electrica, prima companie din punct de vedere al cifrei de afaceri de pe piata romaneasca, va contracta pana la finele lunii viitoare un credit in valoare de 50 mil. $ pentru finantarea programului de electrificare rurala si urbana, alimentare cu energie a unor locuinte construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte, precum si pentru unele proiecte majore de investitii, afirma surse apropiate discutiilor.



Creditul va avea o valoare mai mare decat cel contractat in toamna anului trecut, de 36 mil. $, de la bancile ING si BCR, care a avut aceeasi destinatie.



"Va fi pregatita o cerere de oferta, care va fi adresata catre ING, potrivit unor clauze prevazute in contractul de credit incheiat anul trecut. Din acel credit de 36 mil. $, au fost deja consumate fonduri egale cu jumatate din valoarea acestuia", au spus pentru Ziarul Financiar sursele citate.



Electrica a lansat in vara anului trecut o cerere de oferta la care au raspuns cinci banci. Guvernul a autorizat Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior sa avizeze garantarea in proportie de 100% a imprumuturilor contractate de Electrica in limita a 200 mil. $. In momentul lansarii invitatiilor de participare la finantare, Electrica a specificat anumite banci de la care ar fi dorit sa se imprumute, ceea ce a transformat creditul de 36 mil. $ contractat de Electrica de la ING si BCR intr-un club deal. Club deal ul este o forma de imprumut sindicalizat "inchisa" in care imprumutatul specifica inca de la lansarea cererii de oferte bancile de la care doreste sa primeasca finantare. Creditul sindicalizat este o forma de finantare suportata de mai multe banci, in proportii diferite, pentru a-si optimiza riscul.



Electrica, companie de stat, detine in acest moment prin cele opt filiale ale sale monopolul distributiei energiei electrice si este cel mai mare furnizor de pe piata. Compania are in portofoliu 8,5 milioane abonati si o cifra de afaceri de peste 1,95 miliarde euro, depasind ca volum de afaceri preliminat Petrom. Electrica si Petrom sunt acum in curs de privatizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels