Companii

Cu 5 mil. euro, UniCredit se muta de pe malul Dambovitei pe cel al Herastraului

05.12.2005, 18:52 36

Banca UniCredit isi va reloca de anul viitor sediul central intr-un imobil de birouri situat in nordul Capitalei, tranzactia de inchiriere fiind una dintre cele mai mari de pe piata locala din acest an.

"Este vorba de 8.000 de metri patrati de spatii de birouri, depozite si alte spatii administrative, urmand ca la parter sa functioneze si o sucursala a bancii", spune Bogdan Georgescu, managing director al biroului local al Colliers International, compania care a intermediat tranzactia.

El nu a dorit sa ofere detalii legate de valoarea totala a tranzactiei, insa avand in vedere pretul mediu lunar si durata medie a contractelor de inchiriere, aceasta ar putea fi situata la aproximativ 5 milioane de euro.

Filiala locala a grupului financiar italian isi va muta sediul central in cadrul imobilului situat in imediata apropiere a Lacului Herastrau incepand de anul viitor.

"Aceasta mutare era necesara deoarece aveam nevoie de spatiu", a declarat Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Romania.

Banca avea pana acum sediul central in cadrul unei cladiri situate in apropierea Camerei de Comert a Municipiului Bucuresti, unde era vecina cu Societatea de Investitii Financiare (SIF) Muntenia.

Cladirea din nordul Capitalei, care va acomoda noul sediu al UniCredit, este structurata pe sase niveluri (subsol, parter si patru etaje). Suprafata medie pe nivel este de aproximativ 1.200 de metri patrati, potrivit reprezentantilor Colliers. Imobilul este detinut de grupul de firme Niro, care este implicat si in alte activitati pe piata imobiliara, avand in derulare un proiect rezidential cu o valoare estimata la aproximativ 50 de milioane de euro.

UniCredit Romania este prezenta pe piata locala din anul 1997. Banca va fi implicata anul viitor intr-un proces de fuziune cu HVB Tiriac, dupa ce principalul actionar, grupul italian UniCredito, a fuzionat cu grupul german HVB.

"Prin mutarea in noua locatie vom fi mai aproape de HVB", a completat Radu. Sediul central al HVB Bank este situat din acest an in cadrul Charles de Gaulle Plaza, o cladire situata in zona Pietei Charles de Gaulle din nordul Capitalei.

Bancile au reprezentat in ultimii ani unul dintre principalii clienti ai cladirilor de birouri livrate pe piata locala.

"Pe masura ce afacerile se dezvolta, bancile solicita spatii tot mai mari", crede Horatiu Florescu, directorul deparatamentului de inchirieri din cadrul Colliers International.

Una dintre primele tranzactii de anvergura care a vizat o relocare a unei banci active pe piata locala a fost vanzarea turnului BRD. In anul 2003 grupul francez Vinci a finalizat constructia celui mai inalt imobil din zona Piata Victoriei, cu o suprafata de peste 21.000 de metri patrati, pe care l-a vandut catre BRD Societe Generale.

In lipsa unor alte proiecte imobiliare de cumparat, celelalte grupuri bancare active pe piata locala s-au orientat catre inchirierea unor locatii existente sau pret inchirierea unor spatii ce urmau a fi livrate.

Astfel, anul 2004 a marcat o adevarata explozie din acest punct de vedere.

Raiffeisen Bank si HVB Bank au semnat contracte de preinchiriere pentru 7.800 de metri patrati de spatii de birouri clasa A si, respectiv, 3.500 mp de spatii de birouri clasa A in cadrul Charles de Gaulle Plaza, imobilul ce adapostea si sediul central al operatorului de telefonie mobila Connex.

Cele doua grupuri bancare s-au mutat insa abia anul acesta, cladirea fiind livrata pe piata cu mai multe luni intarziere fata de data programata initial.

Tot anul trecut au fost anuntate alte doua tranzactii care au implicat relocarea sediului central al Bancpost, dar si ProCredit Bank.

Bancpost, detinuta de grupul financiar elen EFG Eurobank Ergasias, a inchiriat anul trecut aproximativ 7.000 de metri patrati de spatii de birouri clasa B in cadrul imobilului de birouri PGV Tower, dezvoltat de compania cu investitori israelieni si eleni Jaguar Development.

ProCredit Bank a inchiriat la randul sau anul trecut 1.600 de metri patrati de spatii de birouri clasa A in cadrul Cascade Office Building, situat in zona Buzesti din apropierea Pietei Victoriei.

Practic, BCR, CEC si Banca Tiriac sunt in prezent printre putinele banci care nu si-au relocat sediile centrale in ultimii ani.

Bancile nu au fost singurele entitati implicate in tranzactii de anvergura in acest an.

Companiile din domeniul energetic, tehnologia informatiei sau al produselor de larg consum au fost implicate in ultimul an in tranzactii de inchiriere de anvergura. Oracle, S&T, Ericsson, firmele de avocatura Nestor Nestor Kingston Diculescu Petersen si Tuca si Asociatii, precum si Sclumberger, gigantul american Coca-Cola sau operatorul de curierat rapid TNT Romania au inchiriat in acest an suprafete de birouri de peste 1.000 de metri patrati fiecare.

Cea mai mare parte a cladirilor de birouri livrate pe piata au fost inchiriate cu mult timp inainte de a fi finalizate.

"In prezent companiile aflate in cautarea unor spatii mari trebuie sa ia in considerare fie amanarea relocarilor, fie preinchirierea spatiilor. Piata ofera un numar limitat de optiuni", adauga Florescu.

La nivelul primului semestru al anului au fost inchiriate sau preinchiriate spatii de birouri clasa A insumand aproximativ 30.000 de metri patrati, potrivit Colliers International.

Preinchirierile au acoperit peste 80% din tranzactii.

Stocul de birouri de calitate superioara ar urma sa creasca semnificativ in acest an, cu circa 80.000 de metri patrati fata de cei 150.000 de metri patrati existenti la sfarsitul anului 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO