Companii

Cu exporturile din Rusia, Arctic trece de 150 mil. euro in acest an

14.02.2005, 00:00 35

Exporturile vor duce anul acesta producatorul local Arctic Gaesti la o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, de trei ori mai mare decat era in urma cu trei ani. Pe lista tarilor unde vor ajunge produsele realizate la fabrica din Gaesti va intra si Rusia, una dintre pietele aflate in ultima perioada in atentia marilor producatori internationali de electrocasnice.
"Potentialul pe piata Rusiei este imens. Pentru exemplu, doar pentru un singur de model, combina frigorifica de 350 de litri, piata este de 800.000 de unitati, un nivel ce depaseste intreaga piata romaneasca de produse frigorifice", a declarat pentru ZF Oguzhan Ozturk, directorul general al Arctic.
El spune ca dezvoltarea exporturilor in tari precum Rusia sau alte state, chiar daca se face sub marca Beko (detinuta de grupul Arcelik, actionarul principal al Arctic), va permite producatorului local de frigidere sa isi mareasca cifra de afaceri intr-un ritm superior celui cu care creste piata romaneasca.
"Piata romaneasca de aparate frigorifice este de aproximativ 600.000 de unitati, iar cresterile de la un an la altul nu cred ca vor fi mai mari de aproximativ 5%. Noi avem cam jumatate din piata romaneasca de frigidere si nu cred ca putem merge mai mult de acest nivel. Ca sa ajungem anul acesta la o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, cu cel putin 15% mai mult decat cele 130 de milioane de euro realizate anul trecut, trebuie sa ne concentram asupra exporturilor", a mai spus Ozturk.
In aceste conditii, producatorul local de aparate frigorifice isi va creste in acest an productia la 900.000 de unitati, fata de 700.000 in anul precedent.
"Ponderea exporturilor va depasi 65% in acest an", a completat directorul general al Arctic Gaesti. Producatorul local exporta in principal in tari precum Franta, Marea Britanie, Germania, Polonia, Grecia sau Rusia.
Cresterea productiei a fost posibila spune Ozturk, ca urmare a planului de investitii demarat de turci o data cu achizitionarea pachetului majoritar la Arctic.
"Am investit 9 milioane de euro in anul 2003. Anul trecut am investit 8 milioane de euro, iar in acest an investitiile vor trece de 6 milioane de euro. Profiturile si cash flow-ul pe care il generaza Arctic ne-a permis sa ne sustinem cresterea capacitatii de productie", a mai spus Ozturk.
De mai multi ani, Arctic nu mai inseamna pentru clientii romani doar frigidere.
"Rand pe rand am introdus pe piata romaneasca aragazuri, aspiratoare, masini de spalat si chiar televizoare marca Arctic. Impactul a fost imediat si am beneficiat de recunoasterea marcii, ajungand sa detinem cote importante din aceste segmente. Cel mai bun exemplu cred ca este reprezentat de televizoarele Arctic, care in doar cateva luni (lansarea a avut loc in septembrie 2004 - n. red.) au ajuns la vanzari de 65.000 de unitati, ceea ce inseamna o cota importanta avand in vedere nivelul pietei, estimat la aproximativ 750.000 de unitati", a mai spus Ozturk
Compania Arctic Gaesti a fost infiintata in anul 1968, si cativa ani mai tarziu a inceput sa produca frigidere. La fel ca si Dacia sau alti producatori nationali de anvergura, cel mai mare producator de frigidere s-a confruntat cu dificultati financiare pe fondul caderii pietei interne si pierderii celei externe, astfel ca a aparut necesitatea unui investitor strategic.
Compania din Gaesti a fost privatizata in anul 1997, iar actionarii principali Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Societe Generale Romania Fund, un fond al grupului Societe Generale au trecut la implementarea unui plan de retehnologizare si modernizare, dublat de restructurare.
De la sfarsitul anului 2002, grupul Arcelik, membru al holdingului turcesc Koc, a cumparat 91% din actiunile Arctic, pentru 18 milioane de dolari. Pentru preluarea Arctic s-au aflat in discutii si alte grupuri internationale cu activitate in domeniul produselor electrocasnice, precum cel suedez Electrolux, cel american Whirlpool sau cel chinezesc Haier.
In prezent, pe langa Arcelik pe piata romaneasca este reprezentat cu activitati de productie si grupul suedez Electrolux, care a cumparat la sfarsitul anului 1997 producatorul roman de aragazuri Samus Satu-Mare.
Ceilalti mari jucatori in domeniul produselor electrocasnice, precum Whirlpool, Bosch-Siemens sau Indesit Company detin doar activitati comerciale in Romania. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO