Companii

Cu Logan la export, Dacia isi dubleaza vånzarile in urmatorii trei ani

09.06.2005, 19:15 37

Producatorul local Automobile Dacia isi va dubla in urmatorii trei ani vånzarile, in conditiile in care exporturile de Logan vor capata o amploare deosebita.

Anul acesta vom ajunge la vånzari de 161.000 de automobile, fata de aproape 99.000 anul trecut. In 2008 vom ajunge la vånzari de 300.000 de unitatia??, a declarat François Fourmont, directorul general al producatorului local de automobile, in cadrul conferintei AutoCEE 2005, dedicata dezvoltarii sectorului componentelor auto in Romånia.

Fabrica de la Pitesti va ajunge anul acesta la o capacitate de productie de 174.000 de automobile, din care peste 55.000 de automobile sunt insa destinate exporturilor. In anul 2008 capacitatea de productie va atinge nivelul de 300.000 de unitati.

a??De anul viitor, cånd vom ajunge la 200.000 de automobile våndute, exporturile vor ajunge la acelasi nivel cu vånzarile de pe piata locala, urmånd ca dupa 2006 exporturile de masini sa detina ponderea principala in vånzaria??, adauga Fourmont. Un rol important in cresterea vånzarilor il va avea lansarea modelului Logan pe tot mai multe piete din Europa. a??Logan a fost deja lansat in 14 tari si urmeaza sa isi faca aparitia, påna la sfårsitul anului, pe alte 20 de piete, printre care Franta si Spania, in aceasta saptamåna, si Germania, saptamåna viitoarea??, completeaza Fourmont.

El a precizat ca modelul Logan a ajuns sa ocupe pozitii importante in tarile din Europa Centrala si de Est, cota de piata a marcii Dacia in regiune depasind 2%.

a??Vom lansa in urmatoarea perioada mai multe variante care vor completa gama Logan. In octombrie va aparea un motor diesel, din primavara anului viitor va aparea si motorizarea pe benzina in 16 valvea??, adauga Fourmont. La sfårsitul anului viitor va aparea si prima varianta de caroserie in afara celei actuale, fiind vorba, potrivit lui Fourmont, de un break. a??In 2007 va aparea si o furgonetaa??, a mai spus oficialul de la Dacia.

El spune ca platforma industriala va deveni in aceste conditii tot mai importanta nu doar in Romånia, ci si la nivel regional. a??Vom produce, la orizontul anului 2008, peste 400.000 de motoare, 600.000 de sisteme de transmisie si un milion de cutii de vitezea??, adauga Forumont.

Anul acesta, in afara celor 170.000 de automobile ce vor fi produse, Dacia va realiza si aproximativ 55.000 de colectii CKD (seturi complete de piese si componente, din care pot fi asamblate autoturisme), ceea ce va permite producatorului sa ajunga la o cifra de afaceri de 1 mld. euro.

In urmatorii trei ani producatorul va ajunge, potrivit propriilor estimari, la peste 650.000 de colectii CKD produse. Renault a investit 18 milioane de euro intr-un centru de export CKD la Pitesti, situat in imediata apropiere a platformei Dacia, care este cel mai mare din cadrul grupului francez.

Modelul Logan va atinge pragul de un milion de unitati fabricate la orizontul anului 2010, potrivit reprezentantilor grupului francez. Anterior, planurile de vånzari pentru modelul de masina ieftina pe care Renault il anuntase inca din anul 1998 erau de 300.000 de unitati si ulterior au fost marite la 500.000 de unitati, dupa achizitionarea Dacia de catre francezi si la 700.000 de unitati.

Reactia potentialilor clienti din piete emergente precum Europa de Est, America de Sud, nordul Africii sau chiar si a celor din Europa de Vest au facut ca Renault sa anunte planuri din ce in ce mai optimiste, francezii alocånd in consecinta si fonduri importante pentru dezvoltarea productiei de Logan.

Renault a investit påna acum la Dacia aproape de 850 de milioane de dolari (mai bine de 700 de milioane de euro), in timp ce planurile de investitii pentru urmatorii ani vizeaza inca 300 de milioane de euro.

Dacia este a doua marca din cadrul grupului Renault ca vånzari, iar fabrica din Romånia va deveni in urmatorii ani un pilon pentru strategia grupului francez, dupa cum a anuntat proaspatul presedinte al Renault, Carlos Ghosn.

El a spus ca ar fi vrut ca Dacia sa aiba exporturi mai mari atåt de masini, cåt si de pisese de schimb si colectii.

Dacia este detinuta, din luna septembrie a anului 1999, de grupul francez Renault, care a cumparat pentru 50 de milioane de dolari pachetul majoritar. Intre timp, in urma unor majorari succesive de capital, Renault a ajuns sa detina peste 99% din actiunile Dacia. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO