Companii

Cum a ajuns Blue Air să acumuleze datorii către Administraţia Fondului pentru Mediu? Cum plătesc ceilalţi operatori aerieni?

Cum a ajuns Blue Air să acumuleze datorii către...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.09.2022, 11:00 580

♦ AFM a aplicat penalizările prevăzute de lege pentru 12 operatori care nu au restituit, în condiţiile legii, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, iar compania Blue Air Aviation a fost una dintre acestea ♦ Doar Blue Air şi Tarom sunt supuse plăţii acestor penalităţi, atunci când este cazul, către statul român. Ceilalţi jucători de pe piaţa transportului aerian au aceleaşi obligaţii în statele în care sunt înregistraţi.

Datoriile acumulate de Blue Air către statul român, din cauza cărora compania a anunţat că-şi suspendă activitatea până pe 10 octombrie 2022, sunt rezultatul nerespectării obligaţiei de a restitui numărul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cores­punzător emisiilor generate anul trecut. Doar Blue Air şi Tarom sunt supuse plăţii acestor penalităţi, atunci când este cazul, către statul român. Ceilalţi jucă­tori de pe piaţa trans­po­r­tului aerian au aceleaşi obligaţii în statele în care sunt înregistraţi, au spus, într-un răspuns comun formulat la o solicitare ZF, reprezentanţii Adminis­traţiei Fon­dului pentru Mediu (AFM) şi cei ai Minis­t­erului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„România este stat de administrare doar pentru operatorii de aeronave Blue Air şi Tarom. Companiilor Blue Air şi Tarom nu li s-a aplicat nicio penalitate în perioada 2017-2020 întrucât cele două companii şi-au îndeplinit obligaţia de conformare pentru fiecare an din perioada menţionată. În anul 2022, doar compania Blue Air a fost neconformă pentru emisiile aferente anului 2021.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO