Companii

Cum a ajuns conducerea Oltchim si principalul actionar minoritar al combinatului sa poarte razboaie prin machete publicitare

Cum a ajuns conducerea Oltchim si principalul actionar minoritar al combinatului sa poarte razboaie prin machete publicitare

Constantin Roibu, 57 de ani, lucreaza in cadrul Oltchim de 32 de ani (din noiembrie 1977), iar de 18 ani se afla la conducerea combinatului in functiile de presedinte al CA si director general; Waldemar Preussner este presedintele grupului german PCC, cu operatiuni in sectoarele chimic, energetic si logistic. A fost timp de cateva luni in functia de membru in CA al Oltchim in perioada 2007-2008

08.11.2009, 23:35 197

Grupul german PetroCarboChem (PCC), controlat de omul de afacerigerman Waldemar Preussner, care detine aproape 13% din capitalulcombinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), a initiat inultimele luni o campanie puternica in presa prin care contestaconducerea combina­tului si programul de investitii alacesteia.
De cealalta parte, conducerea Oltchim, reprezentata de directorulgeneral Constantin Roibu, a raspuns tot prin anunturi publicitarepublicate in presa scrisa, aparandu-si planurile de investitii siacuzandu-l pe actionarul minoritar PCC de actiuni care contravinintereselor companiei.
Duelul celor doua parti, care a inceput sub forma unor scrisorideschise adresate salariatilor Oltchim si au scos deja cateva miide euro din conturile celor doua companii, este printre putinele deacest fel din istoria ultimilor douazeci de ani. Miza o reprezintacontrolul celui mai mare combinat chimic din tara, cu afaceri cares-au ridicat anul trecut la 528 mil. euro.
Grupul german PCC si-a manifestat de mai multe ori in ultimii doiani interesul pentru preluarea Oltchim, in timp ce statul roman,actionarul majoritar al companiei, incearca sa-si recuperezedatoriile de circa 130 de milioane de euro si sa puna compania pepicioare inainte de a deschide din nou discutiile deprivatizare.
Statul este reprezentat in acest duel de Constantin Roibu, careocupa functiile de presedinte si director general al Oltchim din1991, fiind unul dintre cei mai longevivi si in­fluenti conducatoride companie din Romania.

Duelul media, declansat de scoaterea reprezentantuluiPCC din CA
De la intrarea PCC in actionariatul Oltchim, in 2007, cele douaparti s-au duelat in permanenta prin conferinte si comunicate depresa prin care PCC critica strategia conducerii Oltchim, iarconducerea Oltchim ii acuza pe actionarii nemti ca incearca sapreia compania prin mijloace mai putin corecte.
Conflictul dintre cele doua parti s-a am­plificat insa odata cuadunarea generala a actionarilor de la Oltchim de pe 12 octombrie,cand actionarul majoritar al combinatului, respectiv MinisterulEconomiei, care detine 54% din capital, a hotarat initiereaactiunii in raspundere impotriva lui Wojciech Zaremba,reprezentantul PCC in Consiliul de Administratie al Oltchim, si alui Waldemar Preussner, actionarul majoritar al PCC, care a ocupatla randul sau un post in CA al Oltchim, pe motiv ca cei doi aurealizat actiuni si activitati impotriva intereselor Oltchim.
In urma acestei decizii, PCC si Oltchim au cheltuit luna trecutacateva mii de euro pentru anunturi publicitare in presa centrala,conform agentiilor de monitorizare a presei.
"De obicei aceasta este cam ultima resursa pe care o parte sau altao are la indemana dupa ce a epuizat tot ce se putea epuiza. Pentrunemti este clar ca aceasta este ultima sansa a lor. Oltchim, pe dealta parte, are pierderi si chel­tuie banii de la stat pe reclame.PCC macar o face pe banii lui", spune Ninel Ganea, managing partnerla agentia Piar Media.

Doi ani de tensiuni intre PCC si Oltchim
PCC a intrat in actionariatul Oltchim in luna mai a anului 2007,dupa ce a preluat putin peste 1% din capitalul com­paniei de lafondul de investitii Lindsell contra sumei de 7 mil. euro.
Participatia a crescut insa la 12,87% dupa ce o majorare de capitalderulata in 2003 la Oltchim, prin transformarea unor datorii fatade stat in actiuni, a fost anulata in urma unor procese initiate deactionarii minoritari.
Inca de la inceput reprezentantii PCC si-au aratat interesul pentrua participa la procesul de privatizare a combinatului chimic, ceamai mare companie industriala care se mai afla in prezent inportofoliul statului.
Anularea majorarii de capital a reactivat insa datoriile de peste100 de milioane de euro ale Oltchim fata de stat, iar Guvernul siAVAS au hotarat la finele lui 2007 sa realizeze o noua majorare decapital prin care sa curete bilantul Oltchim de datorii pentru aprivatiza mai usor compania. In cele din urma, AVAS a calculat cada­toriile care ar fi urmat sa fie convertite in actiuni se ridicaula 134 mil. euro, ceea ce insemna ca actionarii minoritari ar fitrebuit sa vina cu 114 mil. euro cash pentru a-si pastraparticipatiile.
Operatiunea a reprezentat preambulul conflictului dintre PCC siconducerea Oltchim, nemtii opunandu-se acestui demers, incon­ditiile in care PCC ar fi trebuit sa vina cu aproa­pe 30 mil.euro cash in companie doar pentru
a-si pastra participatia de circa 12,87% pe care platisera doar 7mil. euro, in timp ce statul nu era obligat sa vina cu niciun ban,convertind datoriile in actiuni.
PCC a considerat ca includerea datoriilor statului in capitalulOltchim ar putea repre­zenta un ajutor de stat si a facut presiunipentru ca institutia abilitata in domeniu, Comisia Eu­ro­peana(CE), sa-si dea avizul asupra operatiunii.
Mai mult, PCC a cerut o analiza ampla a rezultatelor investitiilorreali­zate de Oltchim in ultimii ani. Aceste demersuri au intarziatoperatiunea de majorare a capi­talului Oltchim, pentru care statulasteapta acum avizul Co­misiei Europene.

Problemele Oltchim s-au accentuat in ultimii doiani
Intre timp problemele Oltchim s-au accentuat dramatic pe fondulscaderii cererii pe pietele internationale si dupa ce combinatul apierdut la sfarsitul anului trecut prin­cipalul furnizor de materieprima, Petrom.
Petrom a sistat livrarile catre Oltchim invocand ne­plata de catrecombinat a unor obligatii, iar productia combinatului s-a redus la30-40% din capa­citate.
In aceste conditii, Olt­chim a ajuns sa inregistreze pierderi de172 mil. lei (peste 40 mil. euro) in primele noua luni ale anuluiin condi­tiile scaderii cu peste 50% a afacerilor, la 792 mil. lei(185 mil. euro). In ultimii trei ani, com­pania a acu­mulatpierderi de 500 mil. lei si si-a redus numarul de angajati de la5.000 la 3.500.
Combinatul din Ramnicu-Valcea se apro­viziona de la rafinariaArpechim Pitesti, care nu se afla pe lista de prioritati a Petrom.Austriecii de la OMV au separat activitatile petrochimice de laArpechim si au anuntat ca sunt dispusi sa vanda compania nouinfiintata, Petrochemicals Arges, Oltchim fiind principalulinteresat de preluarea acesteia.
Cu datorii de 1,8 mld. lei (418 mil. euro) si capitaluri propriinegative, Oltchim are insa nevoie de garantii de stat pentru a facerost de fondurile necesare preluarii Petrochemicals Arges.
Guvernul a hotarat la mijlocul acestui an sa acorde garantii destat in valoare de 50 mil. euro prin Eximbank, pentru ca Oltchim sapoata prelua petrochimia de la Arpechim. PCC s-a opus insa din nou,cerand in instanta anularea garantiei de stat si venind cu un plande dezvoltare propriu pentru Oltchim, ceea ce a condus la incepereaactiunii in raspundere im­potriva reprezentantului PCC .
Decizia Ministerului Economiei din octom­brie din AGA de la Oltchiminseamna de fapt ca statul nu este dispus sa aplece urechea laplanurile grupului PCC privind combinatul chimic si va mergeinainte cu propria strategie de dezvoltare, ceea ce diminueazasemnificativ sansele germanilor de a prelua Oltchim in viitorulapropiat.

Precedentul Comvex - ArcelorMittal
Acesta nu este singurul caz de campanie publicitara negativa dinpartea unor agenti economici. Operatorul portuar Comvex Con­stanta(CMVX) a publicat in urma cu cateva luni comunicate in cotidieneprin care ataca deciziile ArcelorMittal de a devia trans­portul demarfuri prin Bulgaria in detrimentul compa­niei romanesti, la caregigantul siderur­gic detine indirect 36% din actiuni.
Miza conflictului o re­pre­zinta de aceasta data controlul celuimai mare terminal de la Marea Nea­gra, specializat in operareamateriilor prime solide vrac.
ArcelorMittal a platit in iulie 2008 circa 87,5 mil. lei (24,3 mil.euro) pentru o participatie de 36% din ac­tiunile Comvex Constantasi mai apoi a lansat o oferta de preluare pentru restul de actiuniin valoare de 37 mil. euro. Conducerea Comvex si Arcelor­Mittal sejudeca in zeci de procese deschise pe rol, unul avand ca obiectoferta de preluare, fapt pentru care CNVM a decis sa o suspendepana la un verdict final.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO