Companii

Cum a ajuns fostul profesor de biologie Regis Mougel, fondatorul Auchan, milionar in euro

Cum a ajuns fostul profesor de biologie Regis Mougel, fondatorul Auchan, milionar in euro

Regis Mougel spune ca va investi in Romania cea mai mare parte din banii incasati in urma tranzactiei cu Auchan.

20.01.2009, 18:41 634

Cunoscut in mediul de business din Romania ca un partener profesionist si foarte ambitios, Mougel a dat o noua lectie de antreprenoriat, odata cu anuntul vanzarii retelei locale de hipermarketuri Auchan catre compania franceza cu acelasi nume.

"A pornit reteaua Auchan Romania de la nimic. Si-a format echipa, a convins bancile sa-i finanteze proiectele si dezvoltatorii imobiliari sa intre in parteneriat cu el", spune Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group, despre partenerul sau de business Regis Mougel.
Iulius Group, cel mai mare dezvoltator de malluri din Romania, a fost principalul partener al lui Mougel din imobiliare, trei din cele sapte locatii ale retelei Auchan din Romania fiind in mallurile detinute de Dascalu.
Dupa 20 de ani de experienta in comert si dupa patru ani de la infiintatea operatorului local al retelei de hipermarketuri Auchan, Mougel a incasat circa 15 mil. euro in urma celei de-a doua mari tranzactii din comertul romanesc, potrivit estimarilor ZF pe baza unor informatii din piata.
Mougel a iesit din afacerea Auchan Romania, la care detinea o participatie indirecta de 18,8% din actiuni, prin vanzarea acesteia catre compania franceza Auchan, fostul sau partener in MGV Distri Hiper, operatorul local al retelei. La data semnarii tranzactiei de achizitie a 51% din companie, Mougel era cel mai mare investitor persoana fizica in societate. Celelalte zece persoane fizice implicate in tranzactie, majoritatea fosti directori ai Cora Romania si manageri actuali ai Auchan Romania, aveau participatii de maxim 5,17% in MGV Distri-Hiper, detinute tot in mod indirect.
Mougel a ramas insa la conducerea retelei ca director general pe o perioada neprecizata, devenind astfel managerul cu cele mai mari lichiditati din comertul local in acest moment.
 
Specialist in hipermarketuri.
Mougel, fost profesor de biologie in Franta, tara in care si-a inceput cariera in comertul alimentar dupa cativa ani petrecuti in sistemul de invatamant, a venit in Romania odata cu intrarea retelei de hipermarketuri Cora pe piata locala. Dupa mai multi ani in care a ocupat functii de conducere la subsidiara din Ungaria a retailerului francez, Mougel a fost trimis in 2001 in Romania pentru a pune bazele retelei Cora pe piata romaneasca. In acelasi an isi facea intrarea pe piata Carrefour, liderul de acum al segmentului de hipermarketuri.
Cora si-a facut intrarea in forta in Romania, fiind un concurent de temut pentru Carrefour, insa in ultimii ani si-a incetinit substantial expansiunea, astfel incat in prezent a ramas cea mai mica retea de hipermarketuri de pe piata, cu trei unitati operationale.
In 2004, toata echipa de conducere a Cora Romania a fost demisa de catre actionarii retailerului, iar in 2005 Mougel si alti zece investitori straini si romani, majoritatea fosti directori din cadrul retelei, au incheiat un parteneriat cu lantul francez de hipermarketuri Auchan, pentru a-l aduce in Romania.
"Trebuia sa-mi gasesc o ocupatie dupa plecarea de la Cora. Si in plus, operarea de hipermarketuri este ceea ce stiu sa fac cel mai bine", declara Mougel anul trecut, referindu-se la motivatia de a intra in afaceri in Romania.
Ulterior, Mougel a dat in judecata compania Cora pentru concedierea sa din 2004, avand castig de cauza dupa cativa ani. In 2008, Cora i-a platit fostului sau director general despagubiri cat salariul sau pe patru ani, estimate la cateva sute de mii de euro, in urma castigarii procesului de catre Mougel.
La inceputul lui 2005, Mougel si partenerii sai au infiintat compania MGV Distri Hiper SA, la care retailerul Auchan avea initial o participatie de 29%. Parteneriatul dintre actionari prevedea inca de la infiintare majorarea participatiei Auchan la capitalul societatii.
Prima majorare a avut loc anul trecut, la finele lui noiembrie, cand compania franceza a achizitionat cele 20 de procente detinute de un grup de investitori privati romani, potrivit comunicatului transmis zilele trecute de Auchan.
Primul hipermarket Auchan in Romania a fost ianugurat in toamna anului 2006, iar in prezent reteaua numara 6 hipermarketuri si un supermarket. In cartierul Titan din Capitala, Auchan detine cel mai mare hipermarket de pe piata locala, cu o suprafata de vanzare de circa 16.000 de metri patrati.
Investitiile totale realizate in dezvoltarea retelei sunt estimate la 120-130 mil. euro, o parte din acestea fiind resurse atrase de la banci.
MGV Distri Hiper a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de aproape 155 mil. euro, fiind al 5-lea mare jucator pe segmentul hipermarketurilor din Romania, dupa Carrefour, Real, Kaufland si Cora.
"Il apreciez foarte mult pe Regis Mougel ca om de afaceri, pentru ca a reusit sa-si formeze o echipa de profesionisti la Auchan Romania si sa extinda reteaua la 6 hipermarketuri intr-un timp scurt. In mediul de business e vazut ca un bun profesionist, care se bazeaza nu doar pe intuitie, ci si pe experienta acumulata pana acum in comert", afirma Iulian Dascalu.
In acest an, retailerul va deschide un hipermarket in extinderea Iulius Mall din Timisoara, urmand sa inchida supermarketul operat in prezent in interiorul mallului.
"Regis Mougel este o fire combativa si un manager foarte exigent cu oamenii cu care lucreaza", spune un fost coleg al sau din reteaua Cora.
Va investi Mougel banii primiti de la Auchan tot in Romania? "Mougel este atasat de Romania, de aceea cred ca este posibil sa investeasca in continuare aici", afirma Dascalu.
Regis Mougel a declarat pentru ZF ca va investi mare parte din banii incasati din vanzarea pachetului detinut la Auchan in alte businessuri in Romania, fara a da detalii despre ce afaceri e vorba. 
"Sunt in Romania de mai bine de sase ani, imi place tara, imi place meseria pe care o fac, cunosc bine piata si apreciez mult oamenii cu care lucrez. Sunt motive in plus care, pe langa misiunea pe care o am la Auchan, ma fac sa raman in Romania", spune managerul Auchan.
 
Ce spun colaboratorii despre Mougel
Mougel este atasat de Romania, de aceea cred ca este posibil sa investeasca in continuare aici, spune Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Group.
Regis Mougel este o fire combativa si un manager foarte exigent cu oamenii cu care lucreaza, spune un fost coleg al sau din reteaua Cora.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO