Companii

Cum a creat Ariadna Avram o firma cumparata de gigantul farma Roche pentru "cateva zeci de milioane de euro"

Cum a creat Ariadna Avram o firma cumparata de gigantul farma Roche pentru "cateva zeci de milioane de euro"

Ariadna Avram, fondatorul Top Diagnostics: Roche a avut de ales intre doua modalitati de a transfera businessul. Fie noi ne imparteam in doua companii, iar ei cumparau una dintre ele, fie alegeau cumpararea de active, adica stocul, aparatele si transferau contractele si oamenii.

09.12.2008, 18:52 1091

"Au fost oferte, dar cea mai buna negociere am considerat ca o putem avea cu Roche pentru ca erau extrem de interesati sa nu-si piarda piata, ceea ce s-ar fi putut intampla daca veneau direct", a spus Ariadna Avram.
Particularitatea tranzactiei a reprezentat-o faptul ca Roche a preluat doar activele care aveau lega-tura cu businessul sau, in conditiile in care Top Diagnostics lucra si cu alte companii.
"Roche a avut de ales intre doua modalitati de a transfera businessul. Fie noi ne imparteam in doua companii, iar ei cumparau una dintre ele, fie alegeau cumpararea de active, adica stocul, aparatele si transferau contractele si oa-menii", a explicat Avram.
Elvetienii au ales a doua varianta, astfel ca in jur de 30 de oameni din echipa de 79 de angajati full time a Top Diagnostics vor incepe sa lucreze pentru Roche. Ei vor trebui de asemenea sa recruteze si alte persoane pentru a-si atinge targetul de 60 de angajati ai diviziei de diagnostice pe care il avansau recent.
Compania condusa de Ariadna Avram a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 21,8 mil. euro si un profit net de 5 mil. euro, iar evaluarea s-a facut tinand cont de "vanzarile facute de zona Roche, de profit si de perspectivele pietei romanesti".
Adviserii Top Diagnostics au fost PricewaterhouseCoopers si casa de avoca-tura Linklaters, iar pentru cei ai Roche au fost Ernst&Young si Musat&Asociatii.
Povestea Top Diagnostics incepe in 1998, cand Avram, care are astazi 44 de ani, a pus bazele companiei, dupa ce in 1994 a luat primul contact cu Roche. Ea lucra la acea vreme in cadrul Boehringer Mannheim, grup achizitionat de Roche in 1997. Atat Roche, cat si Boehringer Mannheim aveau fiecare cu cate un distribuitor, insa doreau sa-si uneasca operatiunile la nivelul unei singure companii de distributie. Aparitia Top Diagnostics a rezolvat aceasta problema, ceea ce a determinat insa si inchiderea reprezentantei Roche Diagnostics de pe piata locala, care urmeaza sa fie redeschisa in 2009 sub forma unui SRL.
Boehringer Mannheim era cel mai mare jucator de pe piata de distributie de echipamente de diag-nostic pentru labora-toare, astfel ca dupa preluarea Roche a devenit numarul unu.
Dupa Roche, Top Diagnostics a inceput colaborarea cu Sysmex, o firma japoneza, dupa care au urmat si altele.
"Am pornit cu sapte persoane full time, acum suntem aproape 80 de oameni. La inceput am mers pe zona de stat, insa apoi a inceput sa se dezvolte si zona de privat astfel incat acum ponderile detinute de cele doua sunt egale in afacerile noastre. Stiam ca la un moment dat Roche va veni cu o filiala proprie si incercam sa fim protejati pentru a continua businessul si dupa aceasta data", spune Avram.
Ea precizeaza ca nu a avut inca de la inceput ideea unei vanzari catre Roche, insa aceasta a venit pe parcurs, "vazand ce se intampla in alte tari din jur in care Roche este prezent".
"Toti cei care au creat businessuri si apoi le-au dezvoltat pana la un punct au fost preluati de Roche. Cand te uiti in Europa mai toti distribuitorii au trebuit sa predea catre Roche. Daca treaba s-a facut mai avantajos pentru distribuitori sau nu, a fost skill-ul fiecaruia. Cresteam foarte frumos, ajunsesem la un prag la care eram foarte interesanti si s-a negociat cu noi", afirma sefa Top Diagnotics.
Avram, de profesie biochimist, se gandeste sa investeasca acum in zona de cercetare. "Sunt multe fonduri pentru cercetare medicala de la Comisia Europeana pentru cercetarea genetica. Ne gandim si la un laborator de analize genetice", spune Avram. Ea nu exclude nici varianta repetarii scenariului Roche in cazul unor alte companii pe care le distribuie, insa nu in urmatorii ani deoarece niciuna nu are vanzari suficient de mari care sa justifice o astfel de miscare.
Vanzarea unei parti din afaceri presupune insa si un recul la nivelul businessului, care cu greu se poate amortiza. "O sa fie un recul al cifrei de afaceri pe care nu-l putem estima foarte bine. Noi o sa continuam sa fim distribuitorii logistici ai Roche, adica stocul faptic va sta la noi si noi vom face livrarile de aparate, de marfa, ceea ce va aduce un venit companiei. Cu toate acestea, nu cred ca in 2009 se va face trecerea completa a contractelor catre Roche. La nivel de vanzari avem un buget minim de 6 milioane de euro", a spus Avram. Piata pe care compania activeaza, piata echipamentelor de diagnostic pentru laborator - IVD- In Vitro Diagnostics, este estimata de reprezentantii companiei la aproximativ 50 mil. euro.
"Este o piata foarte competitiva pentru ca a fost in crestere, in special pe baza zonei private a laboratoarelor. A fost si testarea nationala anul trecut, care a impulsionat dotarea laboratoarelor", spune Avram.
Ariadna Avram detine 95% din actiunile Top Diagnostics, restul fiind in proprietatea Feliciei Pascu.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO