Companii

Cum a reusit Leonardo sa se mentina la afaceri de 100 mil. euro in insolventa si cu un sfert dintre magazine inchise

Cum a reusit Leonardo sa se mentina la afaceri de 100 mil. euro in insolventa si cu un sfert dintre magazine inchise

Incaltamintea din magazinele Leonardo este situata pe segmentul medium-low al pietei, cu preturi de maximum 30 de euro

23.02.2010, 00:00 212

"Cifra de afaceri a Leonardo pe 2009 este de aproximativ 100 demilioane de euro, in conditiile in care au fost inchise 47 demagazine la nivel local, de la 180 de unitati in 2008 la 133 lafinalul lui 2009", a declarat pentru ZF Radu Lotrean, asociatcoordonator la Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cureorganizarea judiciara a companiei.

Scaderea vanzarilor cu 36% in euro si cu 19% in lei fata de 2008plaseaza compania din Oradea in linie cu majoritatea jucatorilordin retailul de fashion, care au anuntat diminuari ale businessuluiintre 30% si 50% anul trecut, dar o pozitioneaza mult mai binedecat alte companii nelovite de insolventa din domenii precum auto,constructii sau electro.

Deexemplu, Altex, cel mai mare retailer de electronice,electrocasnice si IT&C, a incheiat anul 2009 cu afaceri inscadere cu aproape 50%, de la 344 mil. euro in 2008 la 180 mil.euro.

Rezultatele facute astazi publice de Leonardo sunt legate insanu doar de politicile conturate impreuna cu administratoruljudiciar incepand cu toamna anului trecut, cand creditorii au cerutinsolventa companiei oradene pentru datorii de 100 de milioane deeuro, ci tin de o restructurare facuta cu ajutorul companiei deconsultanta in management Ensight Management Consulting.

Florin Panea, proprietarul retailerului de incaltaminte, aapelat la consultanti la inceputul lui 2009, cand piata dadeaprimele semnale de slabiciune din cauza contractiei consumului.

Dupa o politica agresiva de extindere pana si in orase cu catevazeci de mii de locuitori, Leonardo a inceput sa simta acutpierderile generate de spatiile plasate in zone nerentabile si nu amai putut compensa caderea cu rezultatele magazinelor cu trafic sivanzari constant ridicate.

In prima jumatate a lui 2009 Panea a decis inchiderea a peste 40de magazine, ceea ce a insemnat disponibilizarea a peste 600 deangajati.

Deschid inca magazine in malluri

Intrarea in insolventa a prins compania cu 136 de magazine lanivel local si unul sechestrat, alte 64 de unitati in Ungaria sicinci in Republica Moldova si in Bulgaria.

"De atunci am mai inchis sapte magazine si am deschis alte trei,in AFI Palace Cotroceni pe 645 de metri patrati, in Slager Mall dinGheorgheni pe 550 de metri patrati si in Galeria Mall dinPiatra-Neamt, pe 425 de metri patrati. Intre timp si magazinulsechestrat a fost reactivat. Pentru 2010 avem programate alte treideschideri, in Sun Plaza Bucuresti (291 mp), in Atrium Center dinArad (410 mp) si in Gold Plaza din Baia Mare", spune Lotrean. Intretimp Florin Panea a renuntat si la mare parte din magazinele dinafara tarii.

Pe langa inchiderile de magazine, masurile adoptate deconducerea Leonardo in ultimele patru luni au fost capabile sareduca cheltuieli de circa 3,7 de milioane de euro anual.

"Inchiderea de magazine a insemnat o reducere de costuri cu400.000 de lei lunar (95.000 de euro), renegocierea chiriilor aavut un impact de 700.000 de lei pe luna (175.000 de euro), iarreducerea spatiilor de depozitare de la 10.000 de metri patrati la2.100 de metri patrati a dus la o reducere a costurilor cu pana la170.000 de lei lunar (circa 40.500 de euro)", explica Lotrean.

Compania a renuntat la 54 de contracte deleasing

Si renuntarea la 54 de contracte de leasing a taiat peste 1,5milioane de euro din cheltuielile Leonardo, potrivit datelorfurnizate ZF de Casa de Insolventa Transilvania. Contractele deleasing erau semnate cu Raiffeisen Leasing sau EFG Leasing,potrivit aceleiasi surse. La solicitarea ZF, oficialii RaiffeisenLeasing nu au dorit sa comenteze pe marginea acestui subiect,invocand motive de confidentialitate.

Debutul iernii a oferit conducerii Leonardo motive deingrijorare din cauza vremii calde care indeparta cumparatorii, inconditiile in care stocurile mari de marfa din magazii si de perafturile magazinelor trebuia vandute cat mai repede.

Panea a mai aplicat insa o strategie de criza - reducerileagresive de pana la 80%, cu pretul de a taia din marja de profit.In noiembrie, compania anunta disparitia problemelor de lichiditatedatorita racirii vremii, dar mai ales datorita plasarii produselorcomercializate in magazinele Leonardo pe segmentul medium-low, cupreturi de maximum 30 de euro.

In februarie, vanzarile sunt la 60% din cele de anultrecut

"Pe luna februarie 2010 putem spune ca avem o vanzare de 60%fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.Motivul este ca nu mai avem politica agresiva de reduceri pe caream practicat-o in anul 2009. Cu toate acestea, marja realizata esteacum de 18%, in conditiile in care in 2009 era de 2%", afirmareprezentantul Casei de Insolventa Transilvania.

Chiar daca in prezent conducerea Leonardo este optimista in ceeace priveste returnarea datoriilor de circa 100 mil. euro catrecreditori, care va incepe la sfarsitul acestei veri, compania nurenunta la ideea de a atrage un fond de investitii pentru oeventuala majorare de capital. In ultima luna a anului trecut, RaduLotrean sublinia nevoia Leonardo de a atrage un fond de investitiiin actionariat in incercarea de a obtine lichiditati pentrurambursarea datoriilor acumulate.

Cauta un fond de investitii pentru o injectie decapital

Chiar daca retailerul discutase deja cu mai multe fonduri,decizia urma sa fie luata in functie de profitul care urma sa fiegenerat de Leonardo.

Lotrean spunea ca daca profitul obtinut de companie va puteaacoperi datoriile, compania nu va avea nevoie de o infuzie decapital. Intrebat din nou despre aceasta alternativa,administratorul judiciar admite ca solutia ramane incavalabila.

Dupa intrarea in insolventa a Leonardo, mai multe companii auapelat la instanta pentru rezolvarea problemelor financiare,printre acestea numarandu-se producatorul de ciorapi Mondex,retailerul de articole pentru barbati Cavaliere sau magazinele deblugi Lee Cooper.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO