Companii

Cum au trecut cele mai mari banci elvetiene prin turbulentele de pe pietele financiare

29.11.2007, 15:58 49

Chiar inainte ca Guinness World Records sa acorde bancii recordul de a detine cea mai mare platforma de tranzactionare bancara din lume, peste tot in lume se stia deja ca UBS este o "minune" a universului bancar din punctul de vedere al infrastructurii de tranzactionare, scrie co-tidianul Financial Times.
La sediul regional al UBS din Stamford, Connecticut, peste 1.400 de angajati efectueaza zilnic peste 1,7 milioane de tranzactii bancare. Pentru directorii executivi, care au pretentia ca UBS sa devina una dintre cele mai importante banci de investitii din lume, aceste cifre nu pot fi decat incurajatoare.
In centrul New Yorkului, mai exact in Manhattan, locul ideal pentru o banca de investitii, elvetienii de la Credit Suisse nu fac aceeasi impresie vizitatorilor ca UBS.
De ani buni se cunoaste rivalitatea dintre Credit Suisse si UBS, precum si rivalitatea acestora cu restul bancilor de investitii. Insa de fiecare data, cele doua banci au reusit sa-si mascheze aceasta rivalitate sub bine cunoscuta politete elvetiana. Mai putin de data aceasta, cand presedintii celor doua banci care au sediile foarte aproape unul de altul pe faimoasa strada Bahnhofstrasse din Zurich.
"Exista foarte putine banci in lume care sa semene atat de mult, sa fie atat de obsedate una de cealalta sau constant interesate de perceptia publicului", a declarat unul dintre veteranii industriei financiare din Europa.
Din 2002, de cand UBS si-a schimbat strategia si s-a hotarat sa elimine barierele dintre serviciul bancar de investitii, serviciul bancar privat si cel de management al activelor, banca a devenit una dintre cele mai importante banci europene, fiind peste Credit Suisse.
Dupa ce au reusit sa elimine aceste bariere, ceea ce a reprezentat o premiera pentru bancile de peste tot din lume, profiturile bancii au crescut extrem de mult, la fel si valoarea actiunilor UBS. De exemplu, profitul inregistrat de banca elvetiana in 2005 a fost de 8,5 mld. euro (12,6 mld. dolari). Anul trecut UBS a inregistrat un profit mai mic, de 7,5 mld euro (11,12 mld. dolari).
Pe de alta parte, Credit Suisse era o banca mult mai instabila ca UBS. Cu toate ca oferea aceleasi servicii ca si UBS, divizia americana de investitii a Credit Suisse, First Boston, varia intre profit si pierderi.
Bancherii de investitii din SUA au inceput sa fie considerati "nebunii" industriei financiare, riscul pe care acestia si-l asumau fiind considerat de multi prea exagerat. Unul dintre cei mai renumiti bancheri de investitii este Frank Quattrone, care a fost acuzat recent de obstructionarea justitiei.
Insa in ultima perioada se pare ca rolurile s-au inversat. UBS a raportat in cel de-al treilea trimestru primele pierderi dupa cinci ani de cresteri succesive ale profitului, ca urmare a expunerii prea mari a bancii elvetiene fata de creditele ipotecare riscante din sectorul subprime. Unii sunt chiar de parere ca presedintele UBS, Marcel Ospel,
s-ar putea sa aiba aceeasi soarta ca presedintii bancilor de investitii Merrill Lynch si Citigroup, respectiv Stan O'Neal si Charles Prince.
Pierderile pe care divizia de investitii a UBS le-a inregistrat in cel de-al treilea trimestru s-au ridicat la 2,26 mld. euro, spre deosebire de Credit Suisse, care a inregistrat un profit de 3,6 mil. euro.
Tinand cont de asemanarile dintre cele doua banci elvetiene, evolutiile acestora din ultimele luni, in special in perioada crizei financiare din vara, se deosebesc extrem de mult, ceea ce ne indeamna sa aruncam o privire mai atenta asupra lor.
Foarte putine institutii financiare se aseamana la fel de mult precum cele doua, si este de-a dreptul surprinzator cat de diferit
s-au hotarat sa actioneze pe perioada crizei. Iar exemplul celor doua banci elvetiene ar putea fi relevant nu numai sectorului bacar din Elvetia, ci intregului sector financiar mondial.
UBS a reusit sa-si pastreze reputatia nepatata pana acum datorita reticentei acesteia fata de noile instrumente financiare si caracterului sau conservator. Spre exemplu, banca s-a ferit de investitiile in companiile de internet si a iesit cu bine din criza dotcom.
In ceea ce priveste divizia de private banking, strategia conservatoare si orientata spre valoare nu a adus castiguri atat de mari ca si cele inregistrate de bancile rivale, dar a atras noi clienti chiar si cand piata era in scadere.
"De-a lungul timpului, UBS a reusit sa-si creeze o reputatie de banca ce cantareste atent investitiile si cu angajati profesionisti", a declarat Peter Lorange, profesor al IMD Business School din Lausanne.
La acea vreme, Credit Suisse nu putea face nimic altceva decat sa se uite la evolutia UBS. Cu toate ca aceasta a fost una din primele banci europene care au recunoscut importanta sectorului financiar american inca din 1970, intrarea Credit Suisse pe piata americana prin preluarea First Boston a fost extrem de turbulenta. Spre sfarsitul anilor '90, chiar si operatiunile din Elvetia ale Credit Suisse dadeau semne ca au scapat de sub control. Chiar si achizitiile asiguratorului Winterhur, pentru suma de 8 mld. euro in 1997, si a bancii de investitii americane Donaldson, Lufkin & Jenrette (DLJ), pentru care a platit 7 mld. euro, au adus probleme de ordin financiar si la nivelul conducerii. De fapt, chiar dupa ce achizitia DLJ a fost finalizata, Credit Suisse a concediat peste 7.300 de angajati.
"Era intr-adevar o banca mare si un adevarat pionier, insa lucrurile incepusera sa mearga prost", a apreciat Lorange. La apogeul crizei pe care Credit Suisse o traversa, banca elvetiana valora chiar mai putin decat platise pentru DLJ.
Chiar la inceputul crizei financiare, directorul executiv al UBS, Peter Wuffli, a demisionat, locul lui fiind ocupat de catre Marcel Rohner. Misiunea acestuia a fost de a-i asigura pe investitori ca UBS poate sa controleze criza financiara.
Cu toate acestea, la sfarsitul crizei, UBS mai are inca o expunere de 27 mld. euro (40 mld. dolari) fata de piata subprime. Analistii estimeaza ca UBS va fi nevoita sa opereze reduceri ale valorii contabile a activelor in valoare de 8 mld. euro numai in acest trimestru.
In timp ce Rohner avertiza ca bancile ar putea inregistra in continuare pirderi din cauza crizei creditelor ipotecare, Brady Dougan, cel care l-a inlocuit pe John Mack la conducerea Credit Suisse, ii asigura pe investitori ca piata financiara americana va incepe treptat sa-si revina. Analistii sunt insa de parere ca Dougan s-a pripit cand a lansat asemenea declaratii, fiind de parere ca riscurile ca bancile sa inregsitreze viitoare pierderi din cauza crizei financiare din vara sunt inca foarte mari, in special pentru sectorul de creditare ipotecara.
Cu toate acestea, daca bancile elvetiene vor reveni la normalitate dupa ce efectele crizei financiare vor trece, ramane doar o chestiune de timp, iar intrebarea care se va ridica dupa aceasta experienta va fi in ce masura bancile si-au schimbat strategia.
Caderea in dizgratie a UBS a fost cauzata de graba de care a dat dovada in ceea ce priveste investitiile imobiliare. Insa UBS plateste pentru a doua oara aceeasi greseala: din cauza aceluiasi motiv banca elvetiana a mai intampinat o criza, si anume falimentul fondului de investitii Capital Management, in 1998.
Dupa depasirea crizei din '98, banca elvetiana isi propunea acordarea unei atentii sporite in efectuarea investitiilor, insa se pare ca UBS a avut o "memorie" de scurta durata.
Cu toate acestea, modelul de business de baza al bancii ramane unul viabil, chiar daca unele investitii s-au dovedit neprofitabile. Efectele crizei, cu toate ca a avut proportii extrem de mari, raman vizibile doar pe piata americana. Restul diviziilor UBS nu dau niciun semn ca ar fi fost afectate de criza creditelor din sectorul subprime.
Intre timp, maniera in care UBS obisnuia sa faca investitii, cu calm si rational, se pare ca a fost adoptata cu succes de catre Credit Suisse, iar multi analisti sunt de parere ca banca se va transforma radical in urma acestei crize. Solutia ideala insa ar reprezenta-o o combinatie intre cele doua banci, intre maniera anteprenoriala a Credit Suisse cu cea responsabila a UBS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO